【華為孟晚舟案】加拿大法庭公開3本特區護照相片 其中一本姓名為「劉孟晚舟」

648 回覆
266 Like 1 Dislike
而家係你指咁細, 俾人有機會出錯呀大佬=現在求其剪/剪咁細的指引, 係會產生不必要錯誤啦!
咁喺唔喺應該首先要檢討一下現在的做法, 然後用一個唔會花多好多時間, 但避免到有人混水摸魚呀朋友?
如果你話指引係要大剪, 但入境處班C9唔跟的話, 咁麻煩入境處自己吊9班staff唔跟程序做嘢.
啱啱拎返自己舊嗰本護照睇,真係剪得一小角,其他部份完好無缺
咪就係坐counter果個ACO師奶睇心情睇手勢好唔好
而決定隻角大定小囉
情況就同麥記大薯條一樣
果個staff心情好咪裝滿D
心情差咪求其話之你囉
好多人帶緊風向
咁只係廿幾年嚟嘅規則有問題
(有人po過佢本舊護照都係剪咁細)
冇證據表明入境處對慢慢周有優待

假設慢慢周真係用到第2本(已剪角)護照入境,都只係證明加拿大入境嗰條友鳩流,唔會本本護照號碼問香港係咪「報失」或「註銷」咗
除非加拿大行出嚟話有機制係問過香港,香港答話第二本號碼冇問題,冇註銷紀錄
如果佢用第三本入境,今次真係炒車

因為第三本的確有效
我果本剪左成 2cm,咁都算輕輕剪
你有冇睇過自己本特區護照俾人剪覺係點㗎?
有兩刀,一刀剪細角,另外一刀剪咗封底晶片嗰條天線。
任何證件粒晶片讀唔到,你估其他入境部門唔知道個護照有問題?
人哋想保住舊護照嘅Visa,都比班炒車嘅人死雞撐飯蓋。

真係好反智。
打開本護照, 然後剪最後一頁barcode位, 唔會剪到張visa架朋友.
打開本護照最後1頁1秒都唔使, 班負責剪角的ACO唔係連番一下本passport都懶嘛
唔好比五毛/有心人帶走個問題核心,剪唔剪角,乜乜柒柒都好,個重點係佢詐騙,運用美國金融平台洗黑錢同犯美國既禁令,護照問題只不過係bonus,而且中共家陣搞咁大個陣仗,我地要睇既係後續既劇情,美加會唔會因為孟晚周呢單案,再查岀不同既彩彈 孟周周真係無辜,中共同五毛就唔應該咁緊張啦
其實人地解釋左
成班人炒完車走去賴入境處剪角剪得衰
好明顯以前奶過野,先會剪禁細
今次炒車
金融犯罪,其實用咩證件只不過錦上添花
頭5頁基本上都扯晒貓尾
剪角?擔心安全問題 解啦
香港特衰政府好彩地無問題 加拿大政府有麻煩了
又關加國乜撚事
都幾明顯 想spin晒去咩child登仔引戰
姐係第二本剪角冇剪到個barcode
佢就繼續偷雞
乜入境處唔會update全世界舊護照已經無效?
要等進一步資料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞