【華為孟晚舟案】加拿大法庭公開3本特區護照相片 其中一本姓名為「劉孟晚舟」

648 回覆
266 Like 1 Dislike
垃圾加拿大,連登仔又炒車
完全無問題
過境要ETA?
點解唔批?
1. 毒果無報錯料, 法庭文件有講佢本人用3962字尾既特護入境 (參見link 入面附有法庭文件第11頁)

https://www.hongkongfp.com/2018/12/10/owning-multiple-hong-kong-passports-illegal-says-immigration-department-amid-huawei-exec-scandal/

2. 根據另一法庭文件, 3962字尾護照應該屬於三本中既第二本 (參見link 入面附圖)

https://www.hongkongfp.com/2018/12/11/passport-status-huaweis-meng-disclosed-prevent-unnecessary-political-speculations-says-chief-exec-carrie-lam/
護照無問題
咁可以等美國審佢先知有乜料爆
但竟然有兩個名
菲律賓舊護照係釘窿
日本印度護照都係剪角

剪條碼真係第一次聽
唔識唔好衝出黎柒啦
炒車咪認囉仲要兜
⋯⋯⋯⋯孟晚舟 護照根本無註銷過

表面上, 孟晚舟 嘅護照係有註銷,因為喺Observation,有註明係編號第幾多幾多嘅替換護照,但真正註銷咗嘅護照,係一定要剪角,尤其要剪封面,以及data page果一頁Machine Readable Code果部分,即係本護照係唔可能仲可以完整被機器讀取,因為世界各國嘅入境機關,都無同香港入境處exchange information,唔會知道邊個打邊個,相反,歐盟國家反而會知,因為歐盟國家係有個中央database喺度,可以確認對方係唔係成員國國民。對於某啲RFID Passport,剪角同時破壞晶片嘅天線部分,令成本護照物理上徹底報廢,入境處無理由唔知呢種報廢做法嘅重要性。

政府呢個係一個狡猾嘅行為,因為Observation搞到表面上,本護照係註銷咗,但由於Machine Readable Code係完整,無剪角,而內裡嘅線圈亦都完整,其實好多時,好多國家都唔睇果個Observation,因為Observation好多時係俾發出國自己啲人員睇,唔係俾對方國家嘅人睇,大部分情況下都係費鬼時睇, 孟晚舟 可以因此暪天過海,同時揸住幾本護照周街走,而特區政府可以做到一啲責任都無。

所以呢件事,如果入境事務處唔作出合理解釋,我相信唔好講其他國家,加拿大政府應該會大幅收緊特區護照嘅待遇,仲要依家中國玩亂拉加拿大前使館人員報復,呢啲拳和拳式行為,思維仲係大清帝國年代,更加拿大更有道理收緊對香港人嘅簽證政策,不論移民簽證定入境簽證⋯⋯

https://martinoei.com/article/23254/孟晚舟-嘅特區護照點解可以三本都無剪角?
老老柒柒,今鋪林病同入境真係大勝。
事實係得一本有效護照

就算用邊本入境都係慢慢周同加拿大問題,唔關港共事
剪角剪得少,又實在太多理由解釋,例如唔想寫難visa

大車禍
特區護照冇事 但有另一條罪
係呀,習總指示入境處
如果真係用第二本成功入境,個責任就係孟晚舟 +加拿大入境部門度

1. 點解孟晚舟有新護照唔用,用本失效護照?
2. 點解加拿大入境處可以批准一本已剪角,失效既護照而又成功入境?

香港基本上已經甩難,踢返個波俾加拿大

得啦得啦 知道兒登冇見過世界
剪條碼都未聽過
繼續食花生
佢真係有google下就唔會柒出黎喇
求鳩其google下old passport都見到喇
唔係釘窿就剪角
剪條碼 買衫咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞