【華為孟晚舟案】加拿大法庭公開3本特區護照相片 其中一本姓名為「劉孟晚舟」

648 回覆
266 Like 1 Dislike
唔係個個國家都有全球護照資料庫
有都唔一定係詳細到幾時報失/幾時換左護照

建議你可以問問係香港海關做既人佢地睇外國護照睇到既資料係咩

同埋

的確有國家係用護照有冇剪角/void黎決定護照當下有冇效的

反證係 你試下護照有效但自己吸個void印上去睇下佢會唔會同你請database有效所以比你入境
所以點建護照唔可以塗鴉同損毀就係咁
我懷疑係有心剪咁細
有心放水
出左事好似依家咁
又有得話"我有註銷架"
https://www.info.gov.hk/gia/general/201404/09/P201404090581.htm
阿前局長話會定時將有問題證件資料記錄傳俾各國
1. 定時
2. 只有少數國家的執法部門有系統地利用該資料庫查驗護照

我敢講唔好睇到個護照資料庫咁犀利
好多地方check護照都好求期...佢睇你護照上印既野多過電腦share出黎既野
唔係邊黎咁多假護照

簡單d 同名但2本唔同國家護照、好多國家已經查唔到係同一人

不過正常有被拒入境記錄 資料就會詳細好多
係想講外國要調查的想了解本護照係註銷定點樣
資料庫本身就有記錄喺度 唔係靠有冇剪角嚟判斷
唔係個個國家都有全球護照資料庫
有都唔一定係詳細到幾時報失/幾時換左護照

建議你可以問問係香港海關做既人佢地睇外國護照睇到既資料係咩

同埋

的確有國家係用護照有冇剪角/void黎決定護照當下有冇效的

反證係 你試下護照有效但自己吸個void印上去睇下佢會唔會同你請database有效所以比你入境
所以點建護照唔可以塗鴉同損毀就係咁

如果係咁我覺得呢d國家會judge港府以後係咪應該要清楚展示到本護照係void左,當呢個明明void左但睇落未既例子展現於全世界目光後
香港冇法律係管中國戶籍,所以唔關香港政府事。
一般大陸人用雙程證去香港住滿7年成為永久居民後係要自己返去注銷戶籍,如果唔注銷都可以,不過申請唔到回鄉證,只可以用雙程證往返中港,但因為雙程證係有期限,所以會好唔方便,如果唔係就要用護照經外國往返中港。
https://zhuanlan.zhihu.com/p/38560225
唔係得慢慢周係咁
所以香港入境處協助全香港市民使用註銷護照入境?
特區係剪咁少
咪陪佢痴撚線啦
咩野的確有國家啊
係全世界 你本護照損毀、花咗 、爛咗
就已經可以將你打回頭

(其實唔只護照,連身分證都係,你爛咗就要補領,不過就唔越講越遠了)

有啲打手 講到剪角唔重要
都痴撚線嘅
來自加拿大法院?

柒到痴線喎
child登不意外
齊齊炒車

老實香港入境處今次冇柒到
係剪角細呢個長期問題係可以爭議
但唔係慢慢周特權
我都話
睇下97前入境處負責嘅BNO/BDTC會唔會咁剪
上次個職員剪埋我封底喎
而家係講緊美加呀嘛
幾時報失都係個日期啫
加多個護照號碼同發出地就夠做吧

係想講註銷記錄人哋係會查到 同埋有個可能性
係萬一護照註銷記錄同出入境記錄不相乎
香港政府就難拆喇

我當然唔想見到只係提出個可能性
正常係要剪
但慢慢周果本有冇剪到 睇圖睇唔到
但基本上冇剪角
已經證明入境處真係有void到本護照
其實香港都唔認
開講有話: 你首先是...
英國有剪護照指引 依果個指引黎睇特衰叫無剪 不過大家唔係隸屬所以

BTW呢單野曝光後就算20年黎都係咁剪,肯定有國家要求港府以後剪得明顯D
似係你地唔識英文多啲
唔明人地點解用「will be」
事情當然係未發生,但點解要在上文提到?
甚至可以唔講添

如果你要「判咗」/「發生」咗先俾人講嘅
咁無野好討論
其實97前冇生物特徵護照
剪法緊係唔同
因為有特別人士要咁用
咪全港市民剪咁細
唔通特別人士剪細細
普通人剪到上面英國護照咁大隻角
出事一定有人懷疑放水
人人咁細你吹佢唔脹
協助全港市民都唔成立
一來極少人咁改幾次名
二來換得護照99%都係過期先去換
三來你一個普通人
夠唔夠膽用已經註銷既護照入境先?
冇人知咩原因令美國認為佢會用第2本護照入境墨西哥
如果純粹係CX乘客護照資料果到去認為
咁係好冇說服力
我成日打本特區入CX但係最後用BNO入境啦
香港人好多有美簽
所以你同佢講剪細啲一定會幫你剪細啲
10年前我中學雞時叫佢幫手剪細啲都肯
同慢慢周一樣size係HKSAR最低標準
我講緊英國呀 包括今日BNO同BC,咁當然包埋今日既生物特徵護照,當然英國標準唔係世界標準黎既

三個月前,有香港人,護照比狗咬到分屍
成功去左𨍭日本玩
巴打你d陰謀論真係嘆為觀止
有冇諗過成個香港入境處都係為左令中國特別人士而設、為左避嫌先「順手」出埋護照比普通市民?
每個國家個scan point唔同
冇可能剪一樣
咁點解唔跟97前咁
封面剪個大角
完全唔會影響美簽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞