【華為孟晚舟案】加拿大法庭公開3本特區護照相片 其中一本姓名為「劉孟晚舟」

648 回覆
266 Like 1 Dislike
全世界都逼害連登仔炒車
舊身份證隻角都冇咁細啦
班打手仲兜
咪傻啦 炒唔炒車根本唔重要 根本加拿大同美國夾埋部署想去拉孟晚舟好耐 今次表面就話因護照而拉佢 遲下就就加多幾條罪慢慢治條害蟲

大錯特錯, 係因為佢間公司犯咗禁運條例先拉呀
護照不過係side dish
好擔心佢地,現實生活係咪都係咁盲反
就連國籍法都冇講過大陸人做左香港永久性居民需要放棄中國戶籍

佢地只係喺行政手段上強逼申請單程証既人放棄中國戶籍,對專才計劃人士根本不適用

由頭到尾佢同時拎香港 + 中國護照根本係冇問題
點解3本特區護照嘅有效到期日一樣
因為入境電腦知佢第二三本個申請係改資料或遺失,唔係續期renew, 所以唔會派新一個有效期
其實我覺得美國可以追查到佢10幾20年既出入境
應該咁多本都查好晒 公開比你地睇都冇用
要拉佢唔係因為佢有幾多本野 係佢犯左國際禁令
我就唔會美國是鳩但拉左先算
你樓上又想話眾人皆醉
睇到好尷尬
咁入境處要交代邊個職員負責呢個case
點解剪角細到同無剪都唔覺!

大細超丫拿!
由頭到尾都唔係visa問題,因為改左名,所以一定要重新申請visa
退一步講,就算美帝批佢用第繼續批佢用第一本護照visa,2014年第二本護照已註銷失效,2016年佢都要用第三本護照入境,用第二本入根本等同用假證假名。

肯定第二本護照2016入境有問題

http://www.ustraveldocs.com/hk_zh/hk-gen-faq.asp#qlistgen8

問 8. 我的護照已過期,但美國簽證仍有效。我需要申請新簽證嗎?

當領取新護照後, 旅客可持一本附上有效簽證的舊護照及該新有效護照前往美國。但是, 兩本護照必須為同一人, 相同種類和相同國籍及持赴美國主要目的所需的恰當簽證類別。新護照的新號碼及舊護照上的剪角不會影響簽證有效期, 只要剪角並沒有損壞簽證箔紙/貼頁。若兩本護照上的任何個人資料有改變, 他/她必須申請新的簽證。
由頭到尾都唔係visa問題,因為改左名,所以一定要重新申請visa
退一步講,就算美帝批佢用第繼續批佢用第一本護照visa,2014年第二本護照已註銷失效,2016年佢都要用第三本護照入境,用第二本入根本等同用假證假名。

肯定第二本護照2016入境有問題

http://www.ustraveldocs.com/hk_zh/hk-gen-faq.asp#qlistgen8

問 8. 我的護照已過期,但美國簽證仍有效。我需要申請新簽證嗎?

當領取新護照後, 旅客可持一本附上有效簽證的舊護照及該新有效護照前往美國。但是, 兩本護照必須為同一人, 相同種類和相同國籍及持赴美國主要目的所需的恰當簽證類別。新護照的新號碼及舊護照上的剪角不會影響簽證有效期, 只要剪角並沒有損壞簽證箔紙/貼頁。若兩本護照上的任何個人資料有改變, 他/她必須申請新的簽證。
原名 689
改名777
身份證改777
特區護照改777
批左唔拿繼續用689本特區護照

如果咁都得,就可以無限假名出境
特區護照可以收皮
咁俾佢入境呢個係人地國家問題
關香港乜事?
如果香港冇通報俾美國知本護照註銷
就係香港問題
如果有通報,孟故意用假名舊證入,咁首先係孟問題
只有一個司法管轄區冠完夫姓原有證件可以照用
香港要改哂佢
花生放題
咪on9啦
一本註銷要通知全世界呀?
不嬲都有過喎

https://www.info.gov.hk/gia/general/201404/09/P201404090581.htm

入境處有既定機制與國際、內地和本地執法機關保持緊密聯繫及交換問題旅行證件的資料。根據現行安排,入境處會將由相關發證機關通報的被盜、已宣告失效或已報失旅行證件(當中包括特區護照在內)的資料放進監察名單內。任何人士企圖使用問題旅行證件進出香港即屬違法,一經定罪,最高可判處監禁14年
唔好玩啦
自己quote乜野自己都唔睇?
個人資料有改動就要拎新簽證
咁拎新簽證係去香港定美國呀?
佢個簽證唔valid仲俾佢入境係邊個問題呀??
咪講左囉,如果冇通報美國,美國點知唔valid,如果有通報都照俾佢入當然係孟+美國問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞