【華為孟晚舟案】加拿大法庭公開3本特區護照相片 其中一本姓名為「劉孟晚舟」

648 回覆
266 Like 1 Dislike
不過特衰護照朵已臭 有機會都係申請定外國護照留後路
好多智障child登仔
加拿大唔知有第3本所以用第2本比佢入境?

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/eta/facts-zh-cantonese.html
大多數旅行者,飛往加拿大或經加拿大機場中轉時,需要簽證或電子旅行証 (eTA) 。

電子旅行証 (eTA) 是對免簽證外國人搭乘飛機進入加拿大的一項新入境要求。eTA 以電子方式與旅行者的護照相聯係,有效期最長五年或到護照失效日期爲止,以先到期者為准。如果您換了新護照,您需要申請新的eTA。
關, 呢個錯誤某程度上係入境處因為處理註銷護照不當引起的.
負責任的話, 入境處應該要盡快出份新的註銷指引, 講到明剪角要剪barcode位同唔可以太細. 最少要過唔到barcode機. 咁樣已經可以避開佐呢個問題.
搵記者問吓加拿大註港領事館, 美國註港領事館, 咁樣剪護照過唔過到佢哋海關d censor
無美國visa姐
正常人又唔會無護照既
不過有VISA都可以剪得明顯D
如果剪地超細同對面隻圓角有咩分別
唔通係加拿大過關果時個關員慢慢摸哂四隻角
咁依家邊撚個話你知佢用已剪角護照入加國呀?
剪角難以辨認, 咪容易令人混淆囉, 有更好方法處理, 例如只大剪第一頁, 咁已經可以阻止到一部份有心人, 乜盡力阻止人用void passport唔係簽發方責任咩? 如果護照剪角難以辨認, 咁發現持有用犯罪既機會就低左, 都堅持係最好方法?

我就唔撚知咩係大智慧, 我淨係知咩係理性同邏輯, 至於屌你老母呢D咁有價值同智慧既字我就完完整整咁送返畀你
都唔知咁興奮做咩
之前兩本bno都係封面封底剪大角
唔會剪到visa 但係知道已經void左
咁好大機會佢係用第二本護照落eTA先出事
多謝reference!
其實呢個電子年代,剪角可能真係形式only 註銷應該入埋電腦資料,就算摸唔到你隻角剪左,嘟機應該都已經知係invaild左

利申:未申請過特衰唔知佢係點剪
都話封底都會剪埋,唔係只係剪一小角
典型支那狗
同香港啲支那學生一樣
霸香港學位,打香港醫療嘅免疫針(前排浸大事件),開香港戶口,拎香港護照,買香港保險,之後就跑去美加英,仲要大大聲同人講自己from HK,但廣東話就一句都唔肯學,但就係咁拎香港著數
第1-4頁就係RCMP,但第7頁開始就係美國提供,而第2頁個護照號碼係根據第11頁美國提供嘅資料,因為當時孟晚舟都未入境,而且ETA係可以去到加拿大機場入境前先申請,所以當時加拿大未知孟晚舟用邊本護照都有可能。
第一/二本冇問題,但第三本就神奇了
第一本,原本ver,剪左角
第二本,改名ver,剪左角
第三本,用回原名,補領第一本

改完名,又再改名?
由一開始已經冇文件証實過佢用舊passport 入加國, 你地基於呢個張達明所謂既消息, 然後話入境處錯做乜鳩? 隻角剪細啲都唔代表佢真係用左舊護照入境加國架喎

唔該唔好再炒冷飯拎張達明個post出黎講, 佢由一開始已經引述錯份文件

佢所講既p.11 根本冇講過佢用舊護照入加國呀, 究竟要講幾多次大家先明?
睇下支那護照
剪個大角

照片頁嘅對頁蓋個大印
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞