【華為孟晚舟案】加拿大法庭公開3本特區護照相片 其中一本姓名為「劉孟晚舟」

648 回覆
266 Like 1 Dislike
我都係留名學野算
總係覺得件事本來唔複雜,但誤導另外方向去諗
尤其是舊visa 過落新passport問題
我始終覺得就算舊護照有visa,任何時候入境個passport number都應該係要最新個,唔可能用已註銷passport 入境。

另一個問題係佢改過名,其實係要重新申請visa

http://www.ustraveldocs.com/hk_zh/hk-gen-faq.asp#qlistgen19

如果係咁,就更加唔應該出現乜visa未到期但用無效護照入境咁荒謬既事情
睇返QA,孟改名一定要換新visa,所以林鄭話舊護照有visa之說完全係誤導,2016年用到第二本失效護照入境,理應同visa無關

問 8. 我的護照已過期,但美國簽證仍有效。我需要申請新簽證嗎?

當領取新護照後, 旅客可持一本附上有效簽證的舊護照及該新有效護照前往美國。但是, 兩本護照必須為同一人, 相同種類和相同國籍及持赴美國主要目的所需的恰當簽證類別。新護照的新號碼及舊護照上的剪角不會影響簽證有效期, 只要剪角並沒有損壞簽證箔紙/貼頁。若兩本護照上的任何個人資料有改變, 他/她必須申請新的簽證。有關美國簽證及預約面談的資料, 請瀏灠http://www.ustraveldocs.com/hk。

http://www.ustraveldocs.com/hk_zh/hk-gen-faq.asp#qlistgen19
正常呀 visa係舊護照要帶晒新舊去,舊用黎睇visa,咁新仍然valid既當然係用黎記錄今次入境 實在無理由紀錄係會用一本void左既
所以若果美國會係16年2月入紀錄係寫理應係14年底就void左既第二本入的話,咁九成係淨剪左角無剪背美國唔知佢void左既問題
法律部門=黨委
應該都清楚9成了。
護照事件都大概明白。
同大家講,
剪角真係剪咁少,
我嗰本都係。

睇返原來呢到都會剪一刀。
之前已經爆條友16年用第二本入美國,就算佢真係改名註銷咗果本,屌你老母睇返兩本簽發期個時間距離得幾個星期,扣埋你去申請改資料入境處補發護照時間,一個正常人根本冇可能會係果一兩個星期內去請老美簽證囉

根本單野點兜都冇用,班五毛狗同3條柒一齊去食屎啦
而且點講都好,佢同時拎中國護照+特衰已經犯法,班五毛狗叫公安捉佢啦
放左bail喎
Breaking: Judge accepts #WanzhouMeng's proposal to be granted bail as long as group of at least five people come forward with $3-million collateral and $7-million cash deposit from #Meng. She must remain in and around Vancouver and face curfew each night with 24/7 surveillance.
老司機係咁兜
兜你老母,宜家美國唔係因為佢本護照或入境手續有問題而拉佢
你班連登仔早幾日搬龍門去咗佢有幾多本特區護照度,尋晚成班連登仔炒完車都唔識死,到宜家都係咁兜係咁搬龍門
剪咁細隻角...我d 護照剪隻角大佢媽多,底需2頁釘窿「VOID」字
唔好on9啦 同日失效
簽發左唔代表你個一日去攞本證
可以簽發左你唔去攞 繼續用舊
大野
事寶就係炒完一鑊又一鑊
成班自己都冇試過整護照就不斷估 做神探
剪完角仲會剪最尾個頁個晶片 點會睇唔到呀

就算佢得一本護照 都係照拉架啦
生效日期計交申報表嗰日
全個地球都係咁
仲有華為幫中共做既野

仲有護照

仲有華為監控

快d爆啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞