【華為孟晚舟案】加拿大法庭公開3本特區護照相片 其中一本姓名為「劉孟晚舟」

648 回覆
266 Like 1 Dislike
話日境處講大話個班炒曬車啦
香港入境處話有做註銷, 剩最新個本有效唔信,
以為加拿大比佢用第二本入境 = 第二本都係有效護照
一 d logic 都冇
美帝明知慢慢周有三本passport
但出逮捕請求時卻好準確咁落第二本passport number,航機班次,到達時間。
咁準確既情報,好大機係從eta,check in資料中得知,再唔係就係華為內部有鬼
如果慢慢周唔係用第二本護照入境
連逮捕人passport no 都唔對
我相信個辯護律師早就提出呢點啦
事實上第二同第三本passport 都有寫第一本passport 係咩號碼
呢樣已經証明到同一本, 佢已經走唔甩
個關員唔撚睇幾時到期
所以成件事我只係睇到
一係慢慢周明知故犯
一係加國hea到爆
但香港入境處盡左責任
最多話佢剪角細
但亦都唔係全世界得香港剪咁細
日本係唔剪角 只係封面打個void印
唔睇封面都唔會知(打開定個人資料頁比個人、條友又唔dum返埋既話...)
部自助入境機冇check過期日咁
所以我機過到

但因為機過完 人手都會望望你本護照
我係果時主動開口講我有新護照
佢望一望就放左我

我只能證明部自助入境機唔check護照過期日
到時我唔開口佢會唔會屌我我唔知
但都已經好奇怪啦
Sorry, 成件事我只係睇到你地assume 加國俾佢用第2本護照入境, 然後你地不斷係呢件事上賴入境處, cx地勤 同 加國移民局

究竟你地有冇做fact check 查清楚加國有冇放佢入黎?

仲有一點係, 假如佢用錯第2本去過關, 依家都已經捉到人, 咁加國又有咩錯?
所以冇人知邊個錯住
但表面證供香港入境處除左剪細角
冇咩方向話佢錯

最大機會加國都知唔會比佢剩用第二本護照入境
suppose最大可能係佢要同時手拎第二本及第三本先可以正常入境

成件事似係傳媒炒車居多
加國hea爆就應該唔係, 因為孟係轉機途中中伏, 除非係12月1號之前, 孟係第三本護照在場下都曾經用過第二本出入

是否明知故犯, 就睇下法庭有無更多直接證據, 我相信都大機會(根據上面論點)

至於簽發方, 的確係會有國家是Q但, 但入境處可以選擇唔做是Q但既一個, 的確可以做多少少, 是否盡力就睇有無內部指引提到注消方法, 睇下有無改善空間, 所謂經一事長一智

正路唔係剪大大隻角 就係釘窿
美帝就係釘窿
大英祖國係剪大大隻角
點解特衰可以剪得咁hea
前面有巴打個d睇落完全唔似有剪過
加方eTA要求如有新護照簽發要重新申請, 所以應該不存在佢需要係旅途中需要用兩本護本, 加上墨西哥係無需簽證
從來冇講加國會比佢單用第2本護照入境

最大可能係
慢慢周 要主時使用2本護照入境 因eTA資料係舊護照 但新護照先係有效

如果係咁

香港入境處
加拿大入境處
慢慢周

3個人係「拎2(3)本護照入加國」一事無做錯

當然點解中國公民可以同時有香港護照同中國護照係中國法律問題(但外國冇得限制你唔可以持有多於一本護照)
https://www.info.gov.hk/gia/general/201404/09/P201404090581.htm
阿前局長話會定時將有問題證件資料記錄傳俾各國
加方eTA要求如有新護照, 需要重新申請, 所以唔需要第二本護照, 呢個可能不成立
2個可能

1· 慢慢知唔知/特登正常情序係用第三本護照再申請eTA、以為入境時同時出示2本護照就可以(因美國同日本係咁做法)

2· 重新申請可以理解為落地後用舊eTA申請(轉移)

但點都推唔到個責任落香港入境處

犯錯機會:
慢慢周 》 無人犯錯 〉加國入境 》香港入境
吓 香港比雙重戶籍咩

你有冇相關法律睇下
先唔講日本個例子因為佢真係免簽咩都唔使

加拿大搞得eTA其實佢應該點都有d資料係手,唔係咪連入個no.係咪有呢本護照資料是否正確都唔知 我就好難相信求其打個no.都申請到eTA咁兒戲既

BTW我個人原本係諗免簽係建基於大家互share資料互信先放放心隨便人入去,否則要去領事館做簽證本身係要確認佢入自己國家無問題 但似乎巴絲過往經驗證明唔係,咁我只可以講個運作比我想像中唔安全 可以咁易用註銷左既舊證入境
(我諗日本應該點都有d特衰資料掛,唔係咪連假證無呢個no.都唔知可以照入?
1. 定時
2. 只有少數國家的執法部門有系統地利用該資料庫查驗護照

我敢講唔好睇到個護照資料庫咁犀利
好多地方check護照都好求期...佢睇你護照上印既野多過電腦share出黎既野
唔係邊黎咁多假護照

簡單d 同名但2本唔同國家護照、好多國家已經查唔到係同一人

不過正常有被拒入境記錄 資料就會詳細好多
假證當然唔得
但唔會咁詳細記錄
特別係牽涉全世界記錄既野

我今日報失
下星期用新護照入境
好大機會會入到境
(當然事後查到就haha)
好多打手
真可惜,睇咗15版,仲未有人講慢慢周手持三本特區護照肯後動機

疑點:

1. 有幾多人, 結完婚一定要隨夫姓,跟手改埋身份證護照? 當然佢可以咁做, 但係手續程序繁複, 點解佢堅持要咁樣做

2. 香港本護照其實應該對佢好重要, 由於佢華為身份問題, 申請多兩本以防萬一,
係想講外國要調查的想了解本護照係註銷定點樣
資料庫本身就有記錄喺度 唔係靠有冇剪角嚟判斷
其實你同時有特區兼BC或者其他護照
其他國家真係唔會知你係同一人(唔同名一定唔知)
當然佢自己有入境時做face check或打指紋可能check到
但好似目的唔係拎黎check有冇同一個樣既人用唔同護照入境..

BNO有身份證號碼對照
但以我所知冇國家check護照check埋個ID

所以唔好睇到入境真係嚴謹到爆
實請係個關員想比你過就過 唔比你過你拎咩護照都冇用
上面要用「字」去備註係補發就知幾low tech
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞