【華為孟晚舟案】加拿大法庭公開3本特區護照相片 其中一本姓名為「劉孟晚舟」

648 回覆
266 Like 1 Dislike
有冇人可以fact check夠竟香港會唔會對報失/失效護照,通報全世界/免簽證入境機關,仲要係即時?
因為冇咗個面會受潮
香港係投訴之都
俾人屌好耐先咁剪角就算
當抵達日本,男網民亦決定以「誠意和坦白」面對過失。於是他禮貌地鞠躬致歉,並奉上早已預備好的「謝罪信」,等候關員發落,而因為他的護照實在太爛,關員亦要他到特別室等候,並引領他去見上級,決定是否讓他通關。

最終決定權係關員到
就算你護照過期 有合理理由 個關員肯比你入都會入到
問題係普通一個人一見到你本護照剪左角、正常一定係拒你入境先、database都唔駛check、所以剪角一定係最重要果part

如果爛左護照、database又冇資料、但佢有方法證明你可信(搵到大使館覆查、曾有入境記錄etc)都唔代表你一定入唔到

但係 係特例囉
我都唔明係真係有班戇鳩咁想幫入境處講說話丫
定係 天真到覺得 「人地係陰謀論」「中共港共好正常」

俾佢咁玩改名法
仲可以有港豬信佢正常

知唔知人地咩身分呀
點解中共係咁叫加拿大/美國放人
佢點解拎多兩本唔同名嘅護照做乜都唔知道

加個老公名呢個原因都信
屌你地老母蠢到西咁

人地孟跟老母姓都唔跟老豆姓呀
仲想佢跟老公姓?
咁撚出嫁從夫?知唔知佢有前夫呀,點解無改過姓?
又知唔知人地結咗幾耐婚,個女都大過你班八九歲嘅小學雞,而家先走嚟改姓?

改姓係表子
拎護照先係裡子啊
你班戇鳩仲係度鑽牛角,諗咩人人都係咁剪

你班小學雞唔識
你估港共政府真係唔知咩
如果入境處長落order話要剪細
執行果個敢剪大咩?
原因咪話驚影響美簽
點解97前(依家BC,BNO)
封面剪大大隻角?
依家無做?
完全唔會影響美簽
1. 一定唔係全世界 特別冇免簽既國家(北韓、非洲小國果d你想點)
2. 有都唔係一scan護照咩都即刻睇哂
3. 唔係即時

不過都同今次事件無關
最後搞到所有平民大眾都俾人剪到爛撚哂先安樂
而家佢1/2/3本一次過帶係身
佢可以比1/2, 1/3 , 2/3 or一次過比哂1/2/3本

其實寫明係來自第一本
連apple剛剛報左,話冇問題

已經冇野好討論
香港都唔承認
佢只係將外國國籍屈做旅遊證件而唔係一個國籍
根本就應該要
呢件事一直都係咁
你冇換護照定點?
而家慢慢周有爭議就出黎話人特登
成敗論英雄?
咁有遠見day1就企出黎叫人投訴入境處唔好剪咁細啦
到時又會有人投訴入境處剪咁大隻角

你要夾硬講人地係特登要為權貴服務實得架、呢d咪叫陰謀論囉
仲有is going to 呢?

呢啲可能性都係你地自己推測,但最重要係呢份文件從來冇證實過佢用舊護照成功入境
對於果d靠護照外表判別佢有無效既國家,你剪到睇唔到咁即係玩我姐
另外,好似有巴打提到ETA失效一係就因為ETA過期,一係就嗰本護照過期。咁如果佢個ETA喺第二本,而佢換第三本既原因唔係因為過期(可能因為改名/聲稱唔見),咁佢第二本個ETA係咪算仲有效?咁係咪可以講成用第二本入境?(連第三本一齊用)
唔好意思
我一直用BNO
所以唔知火車頭咁剪
如果佢剪埋封底點會睇唔到?
但責任唔係簽發國到
你身為海關唔應該護照有損毀都比人入
當然係「可以做得更好」
背後有咩原因剪咁細我唔知
但的確比起「麻煩到人地海關」、為左「保護簽證」呢個原因就微細左d囉

最大可能係根本冇指引 鳩剪
五毛撞車撞到應一應
1. 冇人知有冇剪
2. 冇人話加國唔知佢本護照無效(剪左)
依加係邊個睇錯?都唔識分莊閒
你話冇剪就話
專業審查官連隻角剪咗未都分唔到?
銀行簿都唔會剪咁細
你咁剪同無剪有乜分別?
咁你要了解香港政府做野係幾咁拿西
就唔係有咁既陰謀論
銀行簿係因為成條磁帶剪走

屌你地玩撚夠未
好似第一日做人咁
乜撚嘢都唔知
第二本要失效就應該係16年既事 有報紙查過KJ05係16年尾簽發既,除非d no.係無次序求其出堆數字就算

咁可以攞本兩年前註銷左既落eTA都係好奇怪既事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞