【華為孟晚舟案】加拿大法庭公開3本特區護照相片 其中一本姓名為「劉孟晚舟」

648 回覆
266 Like 1 Dislike
係頭兩本都有問題,入境美國嗰陣I-94冇理由入咗佢上一本護照個號碼架喎
咩9香港習俗跟老公姓??????

我係咪發現左d大野

KJ020 簽發日期2011年11月18日,最後入境美國時間2014年11月22日
KJ040 簽發日期2014年11月7日,最後入境美國時間2016年2月5日
KJ047 簽發日期2014年12月18日,最後入境美國時間2017年2月25日

KJ040簽發日既2014年11月7日,KJ020理應同日失效,但2014年既11月22日仍然有入境紀錄
KJ047簽發日既2014年12月18日,KJ040理應同日失效,但2016年既2月5日仍然有入境紀錄

第一本相差十幾日都仲可能係未更新得切,但第二本係理應註銷日期後一年幾仲有入境紀錄 唔係真係同時有多於一本護照生效呀
點解KJ040個名點解冇顯示劉姓
啱啱試過打係美國個網打KJ040呢本名冠夫姓,SURNAME無論係LIUMENG定中間有隔格:LIU MENGNo record found for traveler.
就咁打返MENG就有
樓上巴打做到野
明顯有人利用漏洞
On9
BNO會剪淨有visa個版
佢帶晒3本去 加拿大do 我第2本關我咩事
唔肯定係唔係咁 追post好似見到有咁既講法
樓上班隱性五毛同政府打手收得皮
咁都係證明慢慢用已舊護照/假資料登記入境美國,同美國入境拿西。香港入境處一樣無錯喎

仲想幫港共撐
美國入境嗱西就唔會咁齊料啦
港共入境處擺明一直同大陸緊密合作有心製造漏洞俾大陸去play人哋個system方便大陸特務出去做嘢。佢哋如果係無做錯就day1已經理直氣壯咁出嚟反駁喇,到今日由下面到上面777都唔係點出聲或者只講啲模糊答案就知身有屎啦
香港特區護照唔只剪角仲會剪埋封底嗰喎 點解要咁focus喺剪角問題
睇返上面美帝d出入境資料
第二本護照14年註銷,但16年都仲用緊
去到呢一刻真係唔敢講話剪左背
咁應該focus既係入境有冇跟足步驟而唔係呢個步驟有冇問題㗎喎
不過可以話個簽證問題
除左剪角之外,個備註寫得好清楚
大膽假設

如果第二本護照2014年"註銷"冇剪背頁
入境處又唔知點解冇將註銷通知美國
係剪角唔明顯下
孟又只show第二本護照
咁美國真係有可能會以為本野繼續有效
去到2016都俾佢繼續用

除左咁我真係諗唔到點解2016仲用到一本已註銷護照
簽證係舊護照,護照到左期,簽證未到期
第二本護照2014年已失效,就算第一本護照內有未到期簽證,咁佢都理應用第三本架喎
舊護照有未過期visa,拎左新護照之後係可以申請出番同一個visa落新passport,所以14年11月22號用第一本入境之後再冇用過。

之後11-22到申請第三本護照期間過左個visa落第二本passport,之後出左第三本passport,但個visa就係第二本到。之後可能16年後visa過期,再申請就入第三本passport。

至於點解佢唔過第二本個visa去第三本,可能因為佢短時間內過兩次visa覺得會惹懷疑所以冇咁做掛。

純推測。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞