【華為孟晚舟案】加拿大法庭公開3本特區護照相片 其中一本姓名為「劉孟晚舟」

648 回覆
266 Like 1 Dislike
有兩個位置會有佢護照號碼既痕跡
1. CX 名單
2. 加拿大eTA

睇下法庭會唔會有更多資料爆, 猜測如果文件指出佢將會用3962去墨西哥, 咁好有機會CX名單同eTA上面都係第二本護照既痕跡. 即使第二本護照已經失效但可能有有效eTA, 根據加方做法都一樣要重請申請eTA落第三本護照 (應當新護照論)

佢的確無"入境", 但佢有機會用過第二本過境.
void左既passport都畀入境
楓葉國呢次走漏眼
哇唔通真係睇心情
Applying for an eTA is a simple online process that takes just a few minutes to complete. Most applicants get their eTA approval (via an email) within minutes. However, some requests can take several days to process if you're asked to submit supporting documents. It is best to get an eTA before you book your flight to Canada.

如果慢慢周真係要deadline fighter臨上機先申請eTA無話唔得既
不過我覺得加拿大應該有好大肯定先引述,所以都大機會係已申請左eTA
巴打你講得啱,其實理得佢有幾多本護照,事實係好多對香港無建樹嘅大陸西借香港個名去揾食,政府係咪要on9,仲放呢班仆街落黎做乜鳩?
我直頭懷疑加拿大個eta會同美帝cross check
一有恐怖份子/疑犯填加拿大eta
美帝會即時 alert,然後出 arrest request
事實上咁係好合理推論
如果唔係d恐怖份子下下經加拿大偷渡入美國仲得了
如果香港入境係data到有跟足報失同註銷入電腦,加拿大無留意係果邊錯,但如果加拿大讀個database本野仲係vaild既,咁即係香港入境無跟足程序佢錯
即係非法入境啦, 加拿大可以即刻判還押架喎
唔該爬文啦, 依家冇人証實過佢用vold 左既passport 入境呀
建議方案:走犯一分鐘先識響!!!!

《明報》加西版報道,孟晚舟透過律師,向法庭提自聘兩間保安公司監視自己行蹤。兩間公司派員到庭解釋監視計劃,其中一間稱可提供「安全監控」服務,有從警或從軍經驗的人員全天候監控孟的行蹤,會分為3組,每8小時一崗,並會在數個城市和城鎮部分區域,劃定孟晚舟可「自由」活動的範圍。該公司的行政總裁又指願向法庭提交1000加元(約5838港元)保證金,倘若孟晚舟違反法庭要求,公司有權直接逮捕她。不過,公司承認過往從未試過為保釋者提供監視服務,且無法保證可防止孟晚舟逃脫。

另一間保安公司則向法庭表示,會安排孟晚舟戴上電子腳鐐,透過GPS定位追蹤設備監視孟的行蹤。不過,檢控官指出,若該公司的電子腳鐐遭破壞,警報要在1分鐘後才會響起,且監控網絡有可能被黑客入侵。公司亦承認,以往曾有一名戴上電子腳鐐的保釋者成功潛逃。

大批華裔民眾到庭旁聽孟晚舟案聆訊,《明報》加西版續報道,當中多人排隊入庭和在庭旁聽期間,沒有遵守法院規矩,包括以手機拍攝法院內部情況,庭警多番制止。另外,有人在庭上沒有關掉手機或調至靜音,其中一人的手機更兩度大聲響起《義勇軍進行曲》鈴聲。中午休庭時,部分人在法院門外大叫「釋放孟晚舟」。
大家在坐有份交稅
有責任求證入境處有無助攻做幫兇,整臭香港個朵
慢慢兇自己本身既罪行美帝會對付
剪左就得 冇標準話剪幾多
淨係剪機讀位(即係嗰塊膠,或者嗰塊面皮),唔剪埋內頁,其實反而唔恰當。因為偽證人士,只要做一張假嘅片皮,假嘅資料頁,夾埋一齊就可以用一本已注銷嘅passport, 併併湊湊咁就做咗一半真一假的護照出嚟。

其實入境處咁樣剪,反而更加令呢本護照唔會俾犯罪分子回收亂咁用。
去到美國審,先係主菜

花生總會繼續嚟,就算假證件都係細野

金融犯罪先係主菜,加拿大先無咁得閒係度同你玩,喳喳林送去美國一了百了
喂喂喂
呢度有好多巴打假定慢慢周用本剪左隻唔明顯既細角既火車頭入境加拿大喎
你唔問佢地拎證據?
我冇話個加拿大果邊"冇問題". 唔好打稻草人.
只係入境處做多少少已經可以避免的話, 點解唔做自己多少少先?

又,有人提到入境處係剪2刀, 第2刀剪天線保證讀唔到chips同過唔到機.
假如呢個程席冇問題的話, 咁責任就落到去:
1. 剪個位ACO有冇剪到第2刀剪佐條天線佢?
2. 加拿大/香港負責出入境的手足有冇把好關?定係今次加拿大果邊明明唔到機都照俾佢入(這關係到一早布哂局引孟中伏, 所以裝作睇唔到本passport有問題)?
無論點樣, 個人認為檢討現有註銷程序係有必要.
過來人

1. 唔係個個國家都有護照資料聯網 好多時真係check護照再留記錄係自己國家
2. 理論上冇人知實際慢慢周係用第二本定第三本護照入境加拿大
3. 即使用第2本、如果簽證資料係第2本資料上、的確要同時帶第2、3本護照起身
4. 退一萬步講、亦有可能加國入境hea到見唔到第二本剪左角(機會細)

結論:香港入境處99%跟足程序、你可以話佢玩野剪到個角咁細、但唔係得慢慢周係咁
睇返自己果本,真係剪得唔大
我果本直頭剪左好似冇剪咁
晶片位無損
我諗大家免簽得既條件data應該會share,另外加拿大同香港都係發達經濟體應該有聯網不過呢個我猜測only

報失就應該的確要好似報警咁報上國際
其實呢位CHILD登仔有無上試過換護照?
本本特區都係咁剪, 你覺得係無指引??
又要用國際做法?
而家係你指咁細, 俾人有機會出錯呀大佬=現在求其剪/剪咁細的指引, 係會產生不必要錯誤啦!
咁喺唔喺應該首先要檢討一下現在的做法, 然後用一個唔會花多好多時間, 但避免到有人混水摸魚呀朋友?
如果你話指引係要大剪, 但入境處班C9唔跟的話, 咁麻煩入境處自己吊9班staff唔跟程序做嘢.
e家係邊個錯?加拿大既錯就話係香港入境處錯?
你老母生得你咁蠢緊係你老母既錯啦
我冇話個加拿大果邊"冇問題". 唔好打稻草人.
只係入境處做多少少已經可以避免的話, 點解唔做自己多少少先?

又,有人提到入境處係剪2刀, 第2刀剪天線保證讀唔到chips同過唔到機.
假如呢個程席冇問題的話, 咁責任就落到去:
1. 剪個位ACO有冇剪到第2刀剪佐條天線佢?
2. 加拿大/香港負責出入境的手足有冇把好關?定係今次加拿大果邊明明唔到機都照俾佢入(這關係到一早布哂局引孟中伏, 所以裝作睇唔到本passport有問題)?
無論點樣, 個人認為檢討現有註銷程序係有必要.

依家邊個話俾佢入到呀?
1. 第二本護照號碼有機會出現於加拿大eTA同CX名單上, 所以法庭文件指佢將會用第二本護照去埋終點墨西哥
2. 加方eTA規定新護照要重新申請, 即使第二本護照eTA未過期, 都不可再用
3. 持特護去墨西哥無需簽證
至少日本係冇/唔完整
我日本工作簽證同自助過關QR code係舊護照
過自助關係scan到兼過到
如果我唔主動出聲話我換左新護照(因為舊護照到期、只係剪左好細角)
我估日本會用左我舊護照資料入國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞