年紀愈大,終於明白點解有D人會窮一世

681 回覆
1209 Like 33 Dislike
呢個我認同
每個人要為自己既決定負責任
專業人士都唔會娶D懶人廢人啦
唔明有咩問題
對方家境係點你唔知
對方興趣係咩你又唔知

如果甜品店都唔係正常工,咁你老母做雞點計?
人生唔係剩係搵錢ge,呢個思想咪正正係上一代主流思想,人地搵得多就話人搵咁多錢多數做壞事搵返黎,人地搵得少又笑鳩人住公屋無出息。D人為搵食攪到人性幾扭曲,剩係識損人利己,我又唔覺得呢種心態就值得欣賞囉。條命係自己ge,只要唔係有咩惡習害屋企人,自己搵自己食,咁都有問題?

個人意見,不喜勿屌
試吓做股票期貨 / 期權,做指數好難賺錢,操控得太犀利,又冇估值睇、升跌又唔係多
原來香港都有三和大神
無計 一簡理想/藝術 行業 就被朋友 屋企人攻擊
話搵到幾錢呀? 話做到幾多年呀? 正正經經搵份工啦
講到好似殺人放火, 唔做政府工/商界 就好似原罪 咁
窮得開心有理想冇問題

係香港搵兩三萬唔係難事, 你有心其實一定去到呢個數, 你有呢個數至少唔係「窮」

就算你冇家底冇學歷, 做警犬都兩萬幾起薪啦, 窮係藉口黎, 思想窮先係重點
其實我真心尊重三和大神

有啲人打份兩三皮嘅牛工就覺得自己好撚上進,好過啲炒散嘅「廢青」多多聲。

但講真,其實兩者都唔見得幾好,你一星期賣時間俾大公司,當你日做九個鐘,一星期返足五日,扣除瞓覺時間,一個月大約賣咗 24 日俾大公司,真正屬於你嘅時間只有 6 日 full days,其實幾可悲吓 (除非你份工真係好有意義)

時間都好值錢,只係出生窮嘅就冇得揀,逼住賣時間俾有錢佬。做三和大神 / 炒散,都係出生唔係有錢,但又想買返自己時間嘅人,應該值得尊重
都係買個希望啫,冇人出生窮甘心一世做窮人幫有錢佬打一世工
買贏左就希望,輸錢就想從來無接觸過
輸咗要問自己點解會輸,如果唔係真係同賭錢冇分別
你又有幾大年紀咁巴閉啊?
20k =唔係窮

果然窮人目光係短淺
咩叫窮先 如果無家底 香港地搵三四萬其實都好低賤 宜家係鬥資產 唔係鬥月入 除非你係ibanker
你用輪定期權?唔好揀太價外,好快俾二世祖投行殺死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞