年紀愈大,終於明白點解有D人會窮一世

681 回覆
1209 Like 33 Dislike
窮有幾種
餐搵餐食餐餐清之外仲有一種好識草錢
但草草埋埋都係雞碎咁多
戶口多左錢 但生活質素無改善
甚至因為節衣縮食降低生活質素

其實錢呢樣野 維持到自己想要既生活質素咪得
自己拎個平衡
要上游先可以討論如何「向」上游?
傳銷講座都係咁駁我
之後仲話成日去歐洲旅行
你加入我地團隊啦 黎緊下個月我又飛啦

香港腳踏實地係唔會出人頭地GA
偷呃拐騙先搵到錢
你揜唔住個良心
就諗下點 活在當下 開心少少咁過埋個人生
唔好柒下柒下跟住呢家香港條死路
仲要生埋個仔出黎害埋佢
都唔明你地講到窮人無得番身咁
大把窮人又叫雞又賭馬又過大海又吃喝玩樂,根本無諗過點上游
但同時小部份窮人儲錢買樓,努力工作,而家幾個單位,幾個單位而家值千幾萬,唔敢話佢地有錢,但至少脫離左窮人階級

根本我之前都話過
精神上,心思係d無聊既野上,阿邊個點點點,邊個明星緋聞
資源上,賭馬,賭波,叫雞,過大海,打麻雀,吃喝玩樂
呢個就係窮人既思維
最緊要岩自己生活
識得有個舊制既ACO 40歲男人 , 有樓 結左婚 無小朋友
一年去左幾旅行,返工又HEA 做
鳩下鳩下又一日
基本上去到某個位置,不論大學定係公司,身邊嘅人都係大多數圍繞上游/搵錢嘅目標,香港現實
或者佢地能力低,本身技術含量低,在市場難生存。好多時要搵話題玩埋堆。 日日講下電視劇情,風花雪月,同事間的是是非非。去增加佢地生存機會。
有人講過,白手起家嘅方法已經寫晒喺法律、道德價值上

幫手殺人、販賣人口、販毒、做妓、洗黑錢、商業盜竊、行騙、操控市場 etc.

如果個窮人發奮博一博,博到你哋班父幹撚咪又話人哋黑心、殘忍,人哋點玩你哋都睇唔起人哋㗎啦
前排食飯,我老豆話:“如果時光倒流”。我以為佢會話買樓/bitcoin/700啦。點知佢話:“我一定要盡興啲享受下”。我心入面當堂唉左聲。好彩本來都無乜期望
無人屌?
我既睇法根本班人就係仆街,自私自利

有些小數原本的窮人,我真係識得,努力工作,無不良啫好,生活節慳,努力置業等第時將來仔女,結婚時唔洗煩有一個家,唔洗將來佢地比家用,唔洗佢地比錢養老,甚至有錢幫番仔女,比錢上補習班,學興趣班,去外國交流,去外國擴闊視野

但大部分窮人,淨識話乜野天生天養,淨係迫仔女讀書,將來做醫生律師幫佢地脫貧,女就要嫁個有錢人,養兒/女防老。平時心思係無聊野之上,親戚點點點,娛樂明星點點點,錢同資源就用來黃賭毒吃喝玩樂
經典連登飛機po
原來已經打算捱到80歲
而家見到朋友生仔 都心諗痾撚了
生個女都仲有得救 18歲送佢去韓國整個容番黎睇下脫唔脫到貧
生件仔出黎 無父幹 又唔係韓仔咁既樣 賣屎忽都賣唔出
儲錢
窮一世, 窮二世
即死 免得對社會造成影響
人風光過就夠
細個家境富裕,初頭去到間好中學,同學大多有車父母又有學識住私樓

之後中四去到另一間band3,d人好撚似生番
然後做下d 零售兼識d全職同事都係好消極態度
呢份工唔做可以去邊呀,呢d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞