年紀愈大,終於明白點解有D人會窮一世

681 回覆
1209 Like 33 Dislike
所以咪不斷引人洗錢
引埋人借錢洗
有人洗錢先有生意做
老實講,我同意真係唔洗讀

讀大學係哂時間,讀書係為左唔會咁易比人扼
但高等教育就有好多學店攪個沙紙陷阱扼緊人錢

你個人本身有critical thinking 緊要過你係咪有張沙紙。而家學歷通脹,你唔係尊科,讀完出黎都係渣兜

洗還洗都要考慮對方生存問題
我前日買個枕頭,去實體店試
價差阿馬遜300蚊都係實體店買

有人去實體店試香水網上實店都有買
因為唔想呢d實體店執笠,當比服務費
價mark得太高就無辦法

班所謂資產增值賺盡邊度有呢d概念
我就同樓主相反:
年紀愈大,終於明白點解d人會咁有錢
(利申左先:已完成3仔主義-老婆仔,屋仔,bb仔)

佢地咁有錢既原因:
1.上一代資產傳承(連燈所謂父幹,但其實佢地係爺幹)

2.有錢人既圈子網絡(酒樓親戚會劃個位比自己賣餅)

3.教育:
教育下一代,自己係中產,就確保下一代盡量stay 番中產圈,唔好跌一窮撚圈
即係佢地唔會比個仔女讀屋村band 3-5 學校,而係送佢地出國讀書

4.運氣,環境因素,機遇:香港而家最缺就呢樣野,但你會話 攪IT law , I你老母T app 咩
我知人攪app 公司,個老細同做鴨一樣靠富婆條大水喉射住
其實都係為生活
舊同事月入萬中
一年去幾次旅行
又買車
好羨慕
我一夠18歲就去申請咗公屋輪候,但過咗幾年個人工上限根本係脫離社會平均線
Fg 起薪都已經差唔多係單人公屋輪候上限嘅兩倍左右
仲有咩理由去壓底自己嘅人工去排間垃圾屋,儲錢買居屋/私人樓仲好
主任級數咪唔收皮
咁係因為佢下線有comm, 但如果佢$1 comm都無應該係有底薪比佢豆
香港先會將樓睇到咁重要
唔講台灣,講韓國,個個咪又係租
但冇辦法,香港係個k型成市
4-6 皮頂盡10皮
你估真係好多咩
用用下其實唔夠用
依家財仔廣告成日叫你借錢睇演唱會
借錢買電話電腦
就係睇中社會好多人過度消費 無錢都要買
窮人某程度就係買得太多無謂野
個批人係要自我安慰
唔係點樣日日對住依份工
最緊要人窮志不窮
志窮有錢遲早都會敗曬
香港on撚9
我未見過一個城市 一半電視台係講財經,廣告係信用卡借錢,鋪頭係地產鋪多
教育問題
自身教育
上一代冇比佢接受良好教育
你依個論述得罪哂所有大學生
可以話係偏見
即使唔係專科,有學歷同無學歷嘅人工起跳同頂薪都有明顯差距
唔好用乜乜乜無學歷搵大錢嘅例子去同有學歷地底泥去比
成班中遊都唔知算唔算既係到討論上遊
唔知以為去左傳銷講座
巴打真係明白點玩

真正有本錢搞得起 IT production firm 都係班二世祖,你唔識人攞唔到 funding 你幾叻都冇用

成日講到啲窮人唔上進咁,但我想講佢哋有一部分已經好盡力咁行咗條比較好嘅路,你諗到嘅佢哋都諗過晒啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞