年紀愈大,終於明白點解有D人會窮一世

681 回覆
1209 Like 33 Dislike
新制又一樣係咁
哇屌, 正中紅心,
所以話其實真係家底先最重要
讀書去到幾勁都好 冇家底/屋企冇野留比自己
幾勁都係幫人打工
成30歲搵鬼要咩
仲有ALevel年代外國野雞大學升學班人以為自己有個學位+浸過咸水就"表現到"優秀過local Ugrad
事實係大家都心知肚明, 佢地一世都要背負住AL loser既稱號
認同的。其實我覺得做唔係主流職業,唔介意搵到錢既機會比人少。堅持去做自己想做既野。我個人係非常尊敬。

我個人討厭嘅係,自己又唔努力,一堆藉口
自己連最基本自立既能力都未有,下一步就去諗終點。如果唔係1,2年內能去到終點就放棄,唔係100%成功或者喂到埋口就放棄。

就係呢啲態度先會俾人取代
呢D咩明白點解有人會窮一世好撚噁心
同個D呀叔講食鹽多過你食米有咩分別
巴打分析完全正確
有時, 你要喺公司裡面上到位先可以脫離第四類

人微言輕, 有時跟著啲on9腦細, 下屬真心醒過佢, 但又如何, 無人會理佢哋
第一類 成班同事唔出聲就你多口 比上司踩住
第二類 都諗住走 升職加人工唔關你事啦
第三類 入公司 識晒D客 起飛腳 生意失敗仲想係個行做?
第四類 公司最鐘意呢類人 整多兩個OT比你 等你諗野時間都無

香港唔係會變成咁樣咩
你最後果句一巴車左落你前面既所有point到
其實唔係好明,
唔夠錢未捨棄自己一部分野,
例如 結婚 生仔咁。

見咁多人話自己窮,
又要計劃結婚,
又要未來生仔,
睇到真係反智到無倫。

上面兩樣野隨便一樣都貴過買樓

利申:一世唔結婚唔生仔
我以為香港除左"炒", 就乜都唔識添
唔好再講咩唔努力唔上進果d垃圾廢話啦
做管理第一樣要做既就係正向洗腦
比個希望/願景你, 點條路你行, 灌輸觀念只要你比心機, 勤力做就成功咁
不論私人公司定係政府都係玩緊呢一套
不斷鼓勵你work hard
無人會教你work smart, 仲會標籤你係練精學懶
目的係咩? 諗唔明既就繼續做你既賽狗追電兔啦
呢個係香港唯一核心價值黎喎
傳聞, 越早結婚生仔O既人係越蠢
結左婚生左仔
成世俾人綁撚住
有咩事政府更加容易控制你
佢個四樣野係會正確地發生既 不過唔會發生係香港囉
有機會比你發圍既公司 D同事首先就唔會比你發圍先啦
有咩事衰起上黎 唔踩多你兩腳 個D你好同佢燒黃紙啦
Work smart 依樣嘢真係好少人會點明其他人
舊制唔撚同喎
一年四十幾日大假
自己揀翻咩shift又得
保險公司先最叻
氹到個個又買車又買樓又養狗, 唔洗佢地腦要佢地多D 支出, 點呃到佢地要做野幫公司搵(呃) 多D 錢
四個情況都忽略左人事關係
你公司係十零廿人既size就講得通
大少少既公司你突個頭出嚟已經會被其他team/dept搞
證明左有父母幹,智障都可以有幾層樓上車結婚
問題係樓主都未必知人地屋企點 如果人地本身屋企唔係等佢開飯 咁佢冇大志搵得萬幾其實冇乜野

其次可能人地自己有專長有理想 你單純用同事身份好難知 單靠自己印象就話人窮一世未免太武斷 好似我有個同事都係萬幾蚊做野普普通通 同佢熟落先知佢畫畫超靚 有時會post野上網 佢可能都會窮一世 但係我好佩服佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞