年紀愈大,終於明白點解有D人會窮一世

681 回覆
1209 Like 33 Dislike
[url]https://lihkg.com/thread/918190/page/5[/url]
創業,博盡,我明點解咁窮
其實今時今日仲有D 咩野係玩師徒要學師?
岩岩畢業 月入17k 好想快D儲到100萬
講咁複雜根本屋企有錢咪有錢 冇錢咪冇錢
今時今日邊有幾多個人可以靠自己發達
依d 野, 其實會唔會個個師夫唔同手法, 好冇統一性?
的確有啲公司老細/阿頭 都係過得一日得一日
但你係可以轉工架嘛。如果明知自己阿頭on99都仲繼續係度同佢磨
咁呢個係自己嘅選擇。無得怨

搵到醒目,真係做嘢嘅老細
咪係自己表現嘅機會囉。真係做嘢同應付式做嘢其實係睇得出的
我唔係話自己好叻,但起碼我公司嘅人turnover rate 好低。
而家無人敢叫我加人工,因為知道你問得我,我一定唔會加
但公司真係幫到手嘅同事,我一年主動加3,4次人工都試過
有個後生仔FG入黎做,做咗5年。 佢入嚟做嘅時候人工係10k左右
而家未計B仔46k

而家請人好容易,但請到真係"做嘢"嘅人非常困難
你係真係"做嘢"嘅人,請到嘅話做為老闆都會珍惜

如果你問我咩叫"做嘢" 我會答你
假設你係負責揸車。 公司架車你會用咩波起步?
而你自己架車又用咩波起步?
自己諗下就明白.
講來講去靠公司 廢
人各有志 je, 未必個個都想向上流

有一個晚年的富翁,在一個平靜的小島釣魚,因為他最大興趣是釣魚
每天都有一個喜歡釣魚的土人和他一起釣魚,但每天只釣一條就回家一次,富翁問土人:你為何不釣多幾條?
土人答:為何要釣多幾條,我每天食一條魚就足夠了
富翁說:你可把多的魚拿去市場賣,賺錢
土人問:為何要賺錢?
富翁答:有了錢後你就可以買魚網,捉更多魚
土人問:然後呢?
富翁答:把更多魚拿去賣,遲些你就可買捕魚船,捉更多魚賣,還可請人幫你捕魚賣
土人問:然後呢?
富翁答:那你也可成為富翁,和我一樣休閒地釣魚
土人答:我現在不是休閒地和你一起釣魚嗎?
富翁無言然後土人就拿著魚開心地哼著歌回家了
對車零認識, 有冇另一個比喻
自問見多識廣

但都唔知邊一行入職10k 5年46k未計bonus
唔洗理邊行
佢能夠一年加一個人3 4 次人工, 唔似係跟制度跟standard O既公司, 所以邊行根本唔重要
而依d 所謂做得野O既員工, 後生就同你摶, 俾佢玩多唔知幾多年, 人工高高, 你炒佢又賠死你, 做晒老屎忽O個時你就知
1.好多年輕人就係咁

日日話樓貴樓貴,但年年去旅行/食/買貴野

就算宜家樓價直插佢地都買唔起啦
一係工程 一係 e marketing
畢業8年,6年進修。
10幾K做過;8K500都做過;
宜家先得幾十K一個月
未必個個人咁快有機會,但真係要用
恆心毅力去同呢個社會磨

我唔係話自己好好,但資產上升,同自己既心態、努力係
成正比既
李獻計 劉馬車
都 ok
不過男友無錢
我意思係吹大左

有呢個加幅既公司又點會起薪得一萬
別人窮或富又與你何干呢? 人地窮冇欠你就得啦,人地有錢亦唔見得會益你。人各有志,做人自食其力而不怨天尤人就值得尊重了。
公程做到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞