年紀愈大,終於明白點解有D人會窮一世

681 回覆
1209 Like 33 Dislike
個個都咁上進,想發達,個世界仲得了
搵皮幾既人如果要租屋住都唔知佢點生存 每個月都交左1皮住屋度,扣埋車錢飯錢真係所剩冇幾
你諗下 命大家都咁多
你要窮一生去做金錢奴隸
可以住洋樓養蕃狗 日日花天酒地 揸靚車
但你無賦予一個有意義嘅人生俾自己
到你臨老個陣回想一生
會發現自己原來活到80歲
根本無乜嘢值得自豪
唯一記得就係點樣用45年去死做爛做
一世人個過程最緊要 人各有志 追求嘅都唔同 最緊要開心 唔好淨係一味怨之後一成不變 把尺唔同點度都唔岩嘅
係架 但無計 呢個社會已經病入膏肓
識幾個人3x歲就退休
冇結婚冇仔女,靠少少投資炒下散咁過日子
人地不知過得幾爽,十幾年黎四圍玩
笑鳩你班港奴日日迫地鐵
Inspiring, thanks bro
搵得多個啲都窮,大洗
呢度個個都笑人垃圾,不過唔知平時會唔會都比人笑緊
租樓唔會失業?
租樓既返工失業真係訓街
唔好玩啦 有錢先有權利選擇如何生活 你唔認清呢個事實 先係一世做奴隸

呢個世界唯一既貨幣就係時間 我有錢就可以買其他人時間 自己時間做想做既野
我只係識兩類人:

1. 出生窮,好俾心機讀書,但都係入埋啲輔助專業科,出到嚟幫大公司打牛工,月入兩三皮,咁就一世

2. 出生有錢,hea 住讀,入名牌大學專業科,出到嚟因為識人就攞到 funding,自己做老闆,成為傑青,請返 (1) 嘅人
如果係你講個D case無怨點解窮我覺得無問題喎
樓主幾大年紀?
可以透露一下?

你老母執紙皮供你層乞衣樓就唔會失業
我識一個女仔中大畢業但都翻甜品店
完全冇諗住返正常工嘅意欲

我就話中學生返part-time
保險有人老底6-7 萬一個月
睇到藝術嗰度已經唔使再睇落去
上流你估真係只講錢?
yes 識個讀art住公屋既女仔,兩老都接近退休,一屋兄弟姐妹,個個人人嘈交屌兩老當年唔識醒買樓點點點,兩老又屌番班仔女唔識孝敬(家用),但條女書都讀完幾年無正職聲稱自己係slasher,日日up ig story 無病呻吟 ,夢想自己會嫁到洋腸唔會留係香港呢樣各樣
我可以文革式瘋狂圍攻批鬥5p字
肥絲就唔可以捉錯別字
這就是兒登仔

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞