年紀愈大,終於明白點解有D人會窮一世

681 回覆
1209 Like 33 Dislike
出生係困難mode, 就算努力都要做到30幾40歲先有理想少少既生活
但係你依家鳩hea攞晒D錢去玩就即時已經做到

當你達到目標都老到仆街 有乜意思, 你辛苦幾廿年既野 人地一出世就有
讀藝術做藝術的確好難會發達,不過未至會窮。
我諗樓豬覺得一個月搵唔到十幾萬,輕鬆買車買樓都叫做窮。
不過我可以好肯定咁講,唔有錢唔代表窮。
識得有個做倉
話讀書無用
出嚟都係搵多幾千蚊
外國發展都係乞食
呢行需求本來就細同埋小圈子
唔係香港問題 全世界都係咁
你諗下啲錢係點黎先啦 design起碼做到產品
唔能夠將藝術包裝成商品點搵到食
之前返工就遇到個香港阿叔話佢個仔art major U grad
搵唔到工 日日係屋企坐
利申: NY JJ 好多人讀fine art
都係自我保護意識,唔通認自己蠢讀書唔成。
大部份踩大學生,讀書無用都係咁心態。
發達不嬲唔關讀乜事
你唔窮嘅定義係乜?淨係月入計,唔討論本身家底/儲蓄
呢家買熊果啲人會窮
上連登開post屌港女拜金膚淺咪呢類人
有錢人思維既樓主發咗達未?
上一代咁易搵錢,經濟起飛30年,拎晒去賭馬叫雞打麻牌,吃喝玩樂,上一代唔生性,結果下一代仆街
二十萬一個人做
妳咪係C人囉, C眼人......
如果班人冇下代其實冇問題,唔明樓主笑咩
好過班走落黎香港做成世乜都冇,到老只係得間公屋 戶口幾十萬都冇(大把公屋廢中廢老係咁 通常都有賭 大飲大食冇錢淨)
通常呢班生既仔咪樓主講個d
其實樓主都係陳述返點解有D 人會窮一世
點解咁多人出黎diu 佢淨係識睇錢 ?
所以話連登仔真係好似希特拉
有d人成世賭錢以為自己賭得倒發達
大部分都賭到一窮二白
唔好再姓賴喇, 冇學歷冇技能冇家底都唔緊要, 咪學5號仔的士佬囉
以前做個體戶快餐店外賣仔, 除老細外, 每一個員工也是以這種方活著。
過多十年番大陸聚件農村妹再申請過香港上樓, 劇本一直無變
見識過有好多都係唔願改變,但就期望奇蹟或者機會會出現係自己身上
全世界都投資唔消費,結果咪就搞到而家社會咁
乜都要賺到盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞