年紀愈大,終於明白點解有D人會窮一世

681 回覆
1209 Like 33 Dislike
係..其實香港生活已經好撚好
搵樣野學精通左 已經搵到錢
宜家d人唔知做乜好冇耐性
一個星期學唔識就冇哂恆心
辛苦少少就話垃圾工
坐係度咩都唔洗做又話悶
真係想同果d問我借錢既朋友講
屌你老母d錢響個天度跌落黎比你好冇
咁係有雞先定有蛋先既問題嚟
唔係想駁樓主, 你估實習咁易搵咩?
例子2 連登唔少
如果第日 你或者屋企人 有乜東瓜豆腐咁點?
例如病左政府又唔會包晒所有開支,
同你無左份工,比人炒左或者,
或身體有事做唔到野。
當你年尾短期搵唔到工,
無積蓄咁點,
靠政府養?定又依賴屋企人。
拎綜援?綜援即批?
老左無人請又係靠政府?
第日結左婚,唔生仔?唔留錢比仔女讀書買樓?
所以呢啲野無得講,講到2047都唔會完
佢地會答你到時先算
成績唔差,份人正正常常,佢讀果行唔難搵公司,大細都易。
我做影相,好多後生覺得我地唔洗學歷唔洗點學歷走黎拜師。有啲做一頭半個月就以為自己成左仙,有啲拖個地洗個廁所就叫晒救命試用期未過就舉白旗。大部分都係唔願付出就諗住出人頭地,無諗過當年未有最低工資果陣都係6千5蚊,煙都無錢食。
睇到你個comment已經feel到陣廢老味攻曬出嚟
如果真係搵得嗰一萬幾千,點樣買樓? 都唔好話供,首期又要儲幾耐先夠? 何不食肉糜?
第二,課金旅行食好嘢又有咩問題? 辛苦搵錢返嚟原來係要全部擺曬係銀行比有錢佬拎去滾/拎曬去供樓比首期? 人地搵錢洗係邊到關你柒事,洗唔洗每個月出糧全部儲起曬,哩埋光合作用嘢都唔洗食呀,最慳啦 享受唔趁後生有氣有力,唔通等好似啲廢老妹下妹下,分分鐘行都行唔郁先去旅行食好嘢呀? 到時比錢你都唔使得多啦!

我又想知你又有幾成功喎,係咪要死供爛供層樓幾十年都唔知供唔供得斷嘅樓叫成功
份工唔係讀藝術既人都做得,藝術既工邊有咁易搵。
只係D做修圖,廣告設計既野,做既野有晒格式同STANDARD。
毒有毒既好處 少出街洗錢既機會都會少咗
窮唔代表失敗,但班人其實唔想窮,
但又做埋D戇居野,唔識理財咪抵佢窮一世LO。
跟住會話你老屎忽口吻
其實理財好緊要,我覺得要從小學開始教
藝術同設計係2件事好冇
香港文化沙漠係因為義務教育入面根本冇文化同藝術上既訓練,所以先會文化沙漠
我都係,好曾多雜物
買自己興建既野唔係問題,但需唔需好似班人咁月月清
講真當一個普通人,一個月兩萬幾,洗5000蚊做興趣,一萬蚊生活
都最少有一萬蚊淨啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞