年紀愈大,終於明白點解有D人會窮一世

681 回覆
1209 Like 33 Dislike
唔好話學生, 我見倒公司D同事, 搵果萬幾蚊日日飲
反而搵幾萬蚊果D唔會飲, 仲覺得D垃圾都賣咁貴
飲得STARBUCKS 通常都係窮鬼
其實係人地上一代勸力到下一代都唔洗點做
冇既未比其他人更勸力囉, 一係就再刷過首抽
讀毅進考政府仲實際
做NPC都幾好
就係學生無收入得零用都要飲先可笑

Fb page窮一生個窮生成日提中產病呢個概念

窮唔係問題

但窮以為自己有錢就係問題
讀攝影可以幫BB/影婚紗相
梗係啦 唔通叫佢地飲fuel 咩,一個espresso 貴過佢地一杯
無樓唔好學人咁大洗啦大佬
封撚咗佢喇!負皮佢都費事。
其實係嘅 不過佢地唔飲又改變左啲乜?
實際上佢地唔飲又改變唔到佢地生活水平 仲少左享受
嗰千幾根本唔足以對佢地人生產生實質影響
搵得萬幾然後擔心每日一杯野飲會影響你前途或者令你買唔到樓根本係癡人說夢
一早block左
以小見大

當你見到嘅只係一杯Starbucks

背後可能係更多消費

無錯 慳咗一千幾百唔會買到樓

但後生可能本來有好多嘢想做

讀書 投資 學門手藝 移民?

將你嘅錢多啲投資嚮自己到
其實好多第一桶金都係靠儲蓄得返嚟,有咗第一桶金再搵錢點都容易啲
唔洗同佢解釋咁多,要瀨有一百個理由瀨
連自我增值都唔識,拎埋緊如既資金去做埋d無謂野,唔好學人講咩向上游啦
點增值,樓就冇得講,價太高。
股又講運,撞正熊市入左咪又係捱窮
你理解能力有問題
佢老豆保險狗,都唔係咩專業人士姐,含大有咩出狗

倫姦金咪一樣有人百萬年薪
人地點生活關你樓主鬼事咩,開心咪得

仲要開個post唱人,而家個個都要力爭上游鬥生鬥死死慳死抵先叫正確
唔生仔其實已經贏左一半
其實樓主只係想講d人理財不善啫,比如經濟10年一個上落,機遇來到,都要有d子彈嫁。。自已一早用曬子彈。。怪得咩人。。
佢地淨係識話小小錢儲來做乜,改變唔到現實

用來增值自己,例如學門手藝移民
或者讀書轉行做專業人仕,加人工
唔敢話會改變人生,一定成功,但至少可以提升機會率或創造到機會

但消費洗左就無
月供post d人夠話, 月供股票儲黎買樓係笑話啦
成班on9條, 唔增值自己, 儲黎買電話去旅行有鬼用咩
心態問題, 冇得救
事實係如果你人工係得一萬幾千你點慳都唔會改變到人生 投資係重要嘅 不過冇家底講到一萬幾千人工慳千幾蚊拎去投資就翻到身你未免太睇得起投資嘅力量
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞