年紀愈大,終於明白點解有D人會窮一世

681 回覆
1209 Like 33 Dislike
yes同意
好多野係錢解決唔到
做自己鐘意做嘅野先至係生活

但如果可以財務自由 解決哂因為無錢而有嘅煩惱 可以無憂無慮做自己想做嘅野

錢呢 唔會令人開心嘅 但可以少左好多煩惱
逗一萬幾千 唔亂fing都要10幾年先比到首期啦
佢冇錯wo.. 比你搵多一倍可以做乜?
大把人17 18K
每個月買2 3對波鞋
又充大頭鬼養車
又日日食好西
儲蓄? 一個月儲1K 佢地會覺得自己好西利
供樓/租樓 搵4萬一個月都唔得惦
樓主講緊嘅其中一類人,講“左”講“右”以為自己好撚風趣咁
資源已經算其次
最緊要窮人父母一係唔教一係教錯曬
典型例子:教啲仔女死讀書乜都唔使識總之入到大學畢業之後就唔好創業成世人打份工安安穩穩有糧出供養佢地就得㗎啦
冷靜D照下鏡, 睇下自己個樣, 同埋睇下你本銀行存摺有幾多錢先啦
世界好公平
如果人人都心想事成
會天下大亂
世上總要有你D咁既廢人

唔係感情問題呢句都好啱用
係撚
有咁心態既唔係問題,自己一個開心就得,但千祈千祈埋撚結婚生仔。因為仔女大個左又loop過
Lm
如果出於個人選擇,唔想儲錢,今朝有酒今朝醉,我唔覺得有咩問題嘅。千祈唔好駛晒啲錢之後,覺得個社會欠咗佢咁囉…
發展藝術等如讀唔成讀 乜嘢掛勾黎
咁我ugrad做廚房佬又點計
呢個年代

大學畢業幾年都2-3萬 叻既 5-6萬

要發達唔係靠打工

要靠做生意 投資

我覺得要發達都係靠創業

不過現實好多人失敗
住屋人類根本基本所需
只係呢個病態社會令到人將呢樣嘢睇得咁重
搵錢既目的都係想生活開心啲,活得有尊嚴啲
咁有啲人好窮但又真係開心,你吹佢唔漲架wo
姐係嫌錢少 但其實5年後都好好搵 但係d人目光短淺睇唔到
第一類:識幫公司額外搵錢,再提出加人工或分紅或股份期權既人,有用,唔會窮,但為人保守,唔會發達

第二類:識幫公司額外搵錢,搭好渠道為日後儲好錢自己出去開公司既人,有用,唔會窮,保守與進取之間取得平衡,有機會發達

第三類:識幫公司額外搵錢,搭好渠道為日後借他人資本為自己開公司既人,有用,唔會窮,為人進取,有機會發大達,出去做生意失敗左,去打返工,佢地都有料過第一類人。

第四類:唔識幫公司額外搵錢,老闆俾咩你就做咩,只係跟單。都唔會思考點樣開源或節流,依d人注定窮一世。甘願做咸魚,唔好成日話自己冇機會。
雖然自己打緊份牛工
但我深信只係暫時性
終有日會做翻自己鐘意嘅嘢
好多人不斷俾藉口自己
唔想跳出自己舒適圈
做埋啲冇前途既工
人地鍾意咁嘅生活模式都得罪你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞