年紀愈大,終於明白點解有D人會窮一世

681 回覆
1209 Like 33 Dislike
垃圾姐係垃圾
讀下書自我增值都唔識
你搵倒幾錢人工, 係代表緊你個人有咩價值, 你萬幾蚊人工代表緊你既工作技能好易比人取代
你都係一世搵萬幾蚊等政府幫你加最底工資啦
假如你人生前二十年有努力 搵到三兩萬一個月 適當投資係可以做到財務自由 去到三十都仲係得萬幾嗰啲你想靠儲錢翻身?我諗你儲埋下世錢就可能會夠錢做到影響你人生嘅投資嘅
人比人比死人,成世做人淨係為賺咗多錢咁膚淺,真係悲哀
呢度係香港
無得㨂
唔好同我講香唔香港喇,個個國家都係要出嚟打工搵錢, 你哋班香港人唔係好特別㗎咋
叫人讀書增值嘅道理我樓下看更都識講啦 你識唔識咩叫生活迫人呀? 睇黎你以為窮人係咁簡單讀書>增值>成功? 要實行咁樣一個計劃前面有幾多現實生活嘅阻力 我相信你除左人身攻擊之外對窮人現實生活嘅問題根本一無所知
嗯, 你都係繼續窮啦
你下次對人地問題毫無瞭解就唔好衝出黎分享你啲「脫貧心得」係度叫春 你前面有不少於一萬人做過同你一樣嘅野而香港兩極問題到現時根本冇改善跡象仲惡化左 有人脫貧靠運 有人靠努力 有人靠時機 靠投資 唔該唔好以為自己條路係靈丹妙藥批評其他人點行佢條路
收檔啦你都係, 我冇興趣聽你D垃圾講咩道理
唔洗你解釋啦,你由頭到尾除左人身攻擊同三督屁外講過啲乜 搞笑
我係冇興趣同無必要講咁多, 你都係快D刷首抽啦, 刷到岩為止
其實搵幾多著幾多係整定
等如有冇父幹都係整定
你成唔成功都係整定

唔覺得有咩必要鄙視人地過緊咩生活
只要唔係犯法同傷害到人就得
誠哥: 個個都好似我咁諗野邊個同我打工呀

好多物種都係咁
人類以為自己好好多
咪又係同蟻同蜂一樣
只係金字塔頂既真係做緊有impact既事
其他九成做緊下把位
所以我唔俾父母管住晒
我有咩需要就叫佢地支持我
咁樣我先從三流中學入到U
之前識到好多成日做抄散的朋友
有一個特別印象深刻
佢有份正職 但同時會成日抄散
但佢成日講佢份正職好hea 經常番工時段煲劇睇片
一係就攞黎訓覺
番完正職就番抄散
而佢成日抄散會抄到凌晨 所以會用正職黎補眠
佢可以日日番工唔休息
其實真係想講 咁樣番工有意思咩
真 佢一路都係覺得自己最多搵到萬幾蚊
而唔會諗下點先增加到收入
不過佢又冇講錯 萬幾蚊真係唔好講未來
公道講句 基層本身係難有多餘時間增值自己既
不過事在人為 唔好賴咁多
就算其他技能發展唔到
至少自己份工都諗下點為公司帶來多d價值啦
一味就認定自己冇將來已經輸左心態
命運係窮人認輸既籍口
不過ok的 我尊重你睇法
反正我一早唔信命
同窮人講咩都無用
窮人就會有窮人思維 有窮人思維就會繼續窮落去 loop到死為止

就算去讀咩書 進修咩 都唔會有幫助

識人好過識字 行出去 識多d人 見多d世面啦
不過 乜都唔識無料既 識左人都唔會有用

所有野真係相輔相成 好既就良性循環 差既就惡性循環
富者愈富 窮者愈窮 就係咁樣

利申 : 80後做生意大叔 對我說話有唔同意既 可以tg我批評
https://t.me/Koooooooooooooooooo
呢個post係引人駡戰
未來無法預料
但見識同經歷有時用錢都好難買到,明白佢地
←月入比佢地好2皮,但困晒身既蛋散
有互相利用既價值先有用
點解無端端有生意項目關照你。。自己收埋食唔好?

一係好似我咁幫左人有人情債先得
幫既意思係人地覺得真係欠左你個隻先算,自己覺得唔係
對 有價值先能被利用
乜價值都無既 邊有人理你
心中富有,好過窮得只有錢丫
我同意識人好過識字丫
但係intensional 係令自己接受其他人既睇法
並唔係純粹為生意為錢
所謂既心中富有,就係心胸廣闊一D
多接受其他人既觀點
而且容得下同自己想法唔同既人
待人以誠
然後錢就會跟住你跑
先算係真正富有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞