年紀愈大,終於明白點解有D人會窮一世

681 回覆
1209 Like 33 Dislike
人各有志 某d行業唔係讀寶大學就有用
做設計就算讀完大學都可以整垃圾出黎
有時都要睇天份
高質Post 其實香港真係好多你意想不到嘅人
萬九低唔低 老老實實
好多人話樓價咁貴,草錢無用。
好多人話D人沙士買樓發達好彩。
但佢地無諗過 班人本身無積蓄,點買樓?
沙士有9成按?本身唔草錢點低價入市?
所以班人思想就真係注定左佢地既一生。
我諗樓主並唔係指窮就下賤/低下,而係指出好多人都無妥善理財的習慣,好多時都係將錢放係吃喝玩樂上,平時無儲蓄習慣,令機會到來時無好好把握,眼白白睇住向上流的機會流走。
無錯
但班窮人唔會咁諗
所以買唔起樓嘅人就算跌到沙士價佢地都唔會有錢買
幾歲邊行先
今日既人工唔代表未來既人工,
所以我先覺得D人因為INTERN人工低
所以唔做/搵係眼淺就咁解
有目標上位 搵多D已經好過班友。
其實intern 做黎把撚咩 除非話係咩大firm入去開眼界
其他真係狗也不屌
社會結構就係咁 唔係邊忽有高低 邊個掃地
佢地點洗錢係佢地自由,
但我最憎D人又要怨社會無比機會,
但又唔諗下自己值唔值得有果D機會。
機會係要自己 爭取,唔係個天比你就有。
INTERN緊係要睇類型啦,
有D行業好睇INTERN 好似工程。
講真 學到野,人工低又有乜所謂,
好多野無做過,根本就唔會識,
當個個FG都係乜都唔識,
你有少少對果行既認知已經嬴唔少人啦。
INTERN仲係一個經驗比你睇下自己岩唔岩做果行,
比你有機會抽身,諗定畢業後路。
窮一生心力 換取一秒領略愛
有人入big4捱完出黎做邊行都搶住請,有人想舒舒服做個文員仔就夠(前提有work-life balance,10k 5.5日狗都唔屌),都有人番pt 自製一二三天工作,不知幾爽皮
不過係開心嘅井底之蛙
可以係溫水煮都會笑住游
如果唔洗對其他人負責,可以係高人
仲要聲大大評論個社會有幾差
但係自己咁多年黎書又唔讀做野又求鳩其

大把呢d人
Big4 partner
讀緊u,唔知搵咩intern好又唔知點安排時間好,讀書已經chur到PK,好煩惱。
你地又搵幾多?
唔知係唔係上得連登多個個好似三萬起薪
事實上識人好過識字
邊間u......
爽條撚當你遇到你鐘情既人就會覺得自己好傻點解唔努力。眼白白見住女神走果種心情比死更難受
shity
人地唔怨天怨地你有乜資格笑鳩人地係傻仔
你用錢去量度人嘅高低嘅話
可能人地屋企大撚把錢唔講你知姐
到時人地係咪又可以笑鳩番你傻仔
死諗爛諗都唔及人地父幹

一句到尾人地窮人地仆街關你撚事咩
唔係影響到人日日放負 踏踏實實去做好佢嘅工作就得啦
努力搵錢無問題,但拎黎量度人真係好膚淺
如果你嘅上進心係指搵更多錢,你呢個人真係好無內容
Btw 唔使大年紀都知有啲人會一路窮落去啦,咁閪蠢架傻仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞