年紀愈大,終於明白點解有D人會窮一世

681 回覆
1209 Like 33 Dislike
保險撚有底薪
樓主咪講左實質出黎只係成世做緊D低技術無前途既工, 做低技術無前途既工可以有幾有興趣幾有理想
原本都大部分認同佢講既嘢
雖然講黎講去都係用錢黎衡量生命既價值
講真 每個人都有自己選擇
點解一定要有錢先係生活?
打份工過簡單日子就係廢人?
點知睇到呢點就知始終甩唔到華人既小農dna
d廢老思想真係根深蒂固
叫佢諗辦法出國,最好做Digital Art
靠害咩
唔通搵唔到錢嘅工作=無價值?
當然錢好緊要
但一個人成唔成功唔係淨係睇錢
隻屈機男未柒夠 重敢上水
樓主係要用錢去衡量既話,藝術既野一發圍就賺好多架啦,我啲fd一日五六千,隔兩三日就有工開
我夠膽話樓主口中嘅第一種人佔香港後生仔一半以上

逗一萬幾千 日日話冇錢買樓呢樣嗰樣
但實際上課金旅行食貴野掃貨就眼都唔眨
樓主係要用錢去衡量既話,藝術既野一發圍就賺好多架啦,我啲fd一日五六千,隔兩三日就有工開

睇到即係屌左聲
大佬 就同你講錢 你到底知唔知而家一個freelance /
Production house 接social video /TVC幾錢一單?
一定200K以上
好!我唔同你講接Job
冇錯一開頭做creative 係人工底
但只要捱過一年跳Agency 就會15至20k
你老味,做藝術冇前途冇技術?
香港就係因為有你呢啲仆街 所以creative先冇得發圍
火都黎
人各有志
有d人想舒舒服服過世算
你估發達兩字唔使付出巨大代價咩
就算你搵到好多錢 健康都有一定嘅勞損
而且搵咁多都係留俾一代 何苦呢
人地鍾意返散工關你鬼事咩
工作壓力低 私人時間多 個人開開心心咪夠 俾你搵幾皮都係買唔到樓 連登仔唔好下下理人咁多啦
死傻鳩
正確係[尐]
以為自己好撚醒
炒散邊到舒服

之前有個post見到有條侍應仔自己係到打飛機好自豪咁 我就知道有啲冇大志嘅人注定窮一世
如果佢窮但又滿足既
其實無乜所謂
無必要笑鳩佢地
藝術發圍係細幾率事件 行呢條路就預左係成功之前比人睇死 如果自己真係好努力係冇問題 問題係好多人渾渾噩噩

當年紀越來越大 責任都大 父母會開始依賴你 你如果未成功就要睇下咩對你最重要 因為你要開始取捨

如果你可以搵到個好似李安老婆咁無條件支持當然好啦 但金字塔既頂端有幾多人?

創業 電競 等等都係差唔多 rule of thumb 係做呢d行業既人應該比打工仔更辛苦先正路 樓主係屌緊好多人發緊夢
看破紅塵既樓主月入幾多
唔好講課金
好多人得萬幾蚊一個月都要追潮牌
買superme
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞