年紀愈大,終於明白點解有D人會窮一世

681 回覆
1209 Like 33 Dislike
但居住是人類必需品黎
其實佢係咪講緊啲低技術但唔係藝術既工

咁有沒問題?
唔願意挑戰自己,跳出自己個comfort zone
(有時我覺得太安逸就好難有突破)

太計較得失,冇著數的野唔做
(好多時以為冇著數的事,往往會係機會出現的時候)

機會黎到,冇好好把握
(好多時都會拖泥帶水,思前想後,機會之後就消失)

我成日告誡自己唔好咁
佢話讀藝術既科,做低技術既工喎,沒講入返藝術果行
你想既居住
係有教好訓就得

定係想住自己樓
唔甘心幫人供?

唔甘心幫人供
一係降低自己要求
一係想辦法搵錢

香港依家已經梗局
你要圖強定係幫人供
真係自己諗
但依加連最基本既公屋都比唔到
大學生就去做aco 算唔算
望下個問題先啦...
同意,
藝術科, 加埋天份, 你既作品如果夠靚, 可以做到生招牌,
咁你咪可以做生意.

相反, 只為興趣.
我建議搵到錢先再諗
我相信任何事都係講機率。

揀得藝術科讀,通常都係本身有興趣,咁個個都努力認真,唔通個個都成功

從賺錢機率上,窮後代揀藝術科本身已經輸咗
根本就係咁。只係好多人都鍾意賴
用來掩蓋自己嘅失敗
我識兩位DESIGNER,
一個自己開鋪教畫畫,
(最後無做)

一個係某知名TOY SHOP 設計產品
一年飛幾次TRIP 去 EXO
講個笑話過你聽:
香港金融佬搞科網,唔需要 IT 狗,鳩吹就有錢
無補充,
睇完成個POST, 都知邊D人發左, 邊D人仲 懶緊, 瀨緊
岩呀 一定係自己問題啦 我係福田住緊千一呎 都買唔起香港500呎既樓
我真係好撚失敗
呢個post有幾多人總資產有1000萬up
一定唔係香港既問題啦 係人種問題
我係覺得, 如果養唔掂, 就唔好生, 唔好害左一個生命
生出黎受苦, 無無聊聊咁樣過一世
呢個唔撐你
難得人地肯堅持, 寧願窮都肯為理想奮鬥
佢地唔係懶, 無遠見先窮. 而係香港呢個商業社會容立唔到佢地
應該支持
佢地眼中 唔努力向上 就係垃圾 支條命咩
成個香港都係錢搵錢就適合啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞