年紀愈大,終於明白點解有D人會窮一世

681 回覆
1209 Like 33 Dislike
唔撚好信囉,你覺得咁樣就叫勁 我地學校都大撚把人有錢過我啦
因為覺得買唔起就索性唔儲錢
拍拖要錢
又要威又要買部車
買完部車又要節衣縮食
冇咁嘅能力就咪充大頭鬼啦
All in利記咪唔使窮...
啲人唔識玩
就算讀完大學 都係同中六差唔多
我都無做實習
去俾人剝削?
樓主潛撚到係邊
個個咁有上進心,邊個炒薯條
呢啲人好多都會覺得自己 比上不足 比下有餘
失去左令自己過得更好既動力

結果一世都苟且偷安,庸碌一生
成日抱怨自己生活 怨天由人
咩香港生活點點點果到
但又唔願意改變 唔會接受新事物
唔會搵個專長 學好啲英文準備移民

比建議佢地唔會聽 鍾意繼續活喺自己世界
因為夠食夠住已經足夠 呢個安穩地區太舒服
得閒叫下啲豬朋狗友圍威威
身邊發生既事只要未影響到自己一律唔理

人地話咩就係咩 冇自己既思想
娛樂就上下連登數算下啲成功人士
或者睇下av 番大陸叫雞
見到啲女唔理你就雞雞雞雞
或者去賭錢 食煙
都唔睇多本書

眼光短視 咩都話冇用架冇可能架拉
或者三分鍾熱度
唔願意長時間去堅持一樣野
但堅持正正是成功既因素
咁要睇你將個因果關係點睇,佢地會覺得我無論點儲錢都唔會買到樓,既然買唔到又做乜要儲錢
呢樣無問題嫁。如果你係有錢佬既。最緊要保得住自己家產既姐。

除非市場好唔穩定或者有創新野咁(好似nokia咁,無SmartPhone之前一直係王者,出左之後收皮)

至於窮人,你都無家產,仲保乜撚野姐...盤條命去搏啦。
1.富人喜歡投資,窮人更愛消費
窮人喜歡從自己的錢包裡一點一點地往外掏錢,美其名曰「享受生活」,殊不知享受過後錢包掏空了;而富人會看準時機,一次性把錢掏出去,讓錢生錢,讓別人心甘情願地掏錢給自己,富豪的收入大部分來自於投資!
香港大量呢類人
老一輩嘅窮人傳統思想有錢剩嘅時間只係放入銀行或去馬會玩
完全唔會考慮佢地退休後果舊強積金得返幾多錢
果筆錢究竟夠佢地用幾多年唔會去計
完全唔會仲工作能力時去投資令自己退休生活好過d
有仔女嘅就靠仔女俾家用
冇仔女嘅就乞米啦

如果係有錢果當然想盡辦法去投資去令自己財富增值
教導子女嘅方法都係咁
窮人仔女除非自己係醒或有一套自己想脫貧嘅決心
如果唔係都係on99咁就一世
世世代代都係窮撚
你好心同佢哋講 佢實屌返你轉頭
開口就話人生唔係得錢 做人要及時行樂
其實我覺得每個人都係用緊自己方式生活,冇話窮一世就係個人有問題,最重要係自己有自己既目標同堅持,而且唔好一味用自己個套價值觀衡量人地

有人將做廢青作為自己既目標,覺得唔洗再進步咁自己開心咪好,雖然會有人睇唔起自己,但呢個唔係一個錯
宜家25歲 果d好撚窮既朋友全部都係大學生
最有錢果個fd係中五會考0分..即刻返工
宜家有幾層樓 有車 下年結婚
咁又要去睇返將來既問題,佢地會覺得睇唔到自己既將來,咁不如及時行樂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞