年紀愈大,終於明白點解有D人會窮一世

681 回覆
1209 Like 33 Dislike
一知道係肥絲大隻就即刻block翻佢
乜撚嘢叫咩都講興趣理想
人生用咁多時間黎返工
唔返份自己鍾意嘅工同浪費人生有咩分別
而且為興趣就唔可以搵到錢?
agree

就算你唔買樓

有條女打算過世要結婚

都係錢
我月入50-70K唔算多都仲好窮, 都係窮撚公屋出身, 老豆搵倒錢但超爛賭, 根本連學費都唔會同我交, 中學畢業生活費兩舊水一星期, 借錢交學費, 每日上水去九龍反學, 之後連HD學費都冇錢交, 要出黎做野兩年先死反去讀夜校, 每日6點左右起身反工, 到放學11點半反到屋企先食晚飯, 都係咁過, 第一份工得六千蚊咋, 我唔明樓上D垃圾學咩人講到人活唔倒搞到冇得自我增值, 又話我睇唔起人, 最睇唔起就係比值口自己做垃圾既人
其實如果為興趣做自己鐘意既野, 我覺得冇問題
但要睇反本身個人, 會唔會發放D負能量比身邊既人, 影響佢地一齊去唔搵錢, 但身邊既人只係因為懶, 唔係為咩興趣, 咁就好有問題
諗個創業大計唔難 堅持做出黎先難
當初我搞個網站仔都已經覺得好煩
何況真係落手落腳搞生意
條命係佢自己既, 佢想為興趣而死有咩問題
只要佢唔影響身邊人就冇問題啦
有啲人係好返得工 佢地覺得辛苦冇咩野
我就懶 唔鐘意返工 但我會想辦法去搵輕鬆錢
仲係60年代?

人地黎學嘢,你有心收就教,俾佢執頭執尾,抬工具買飯盒追的士call客約時間,洗廁所關影相咩事?
手藝失傳真係多得依啲垃圾思想
我就係搵唔到放法輕鬆賺錢
條友就好啦正職可以睇戲訓覺
我做親D工都係返6日9~10粒鐘做到仆街又受氣,
吹奏刻苦耐勞根本ON9,
最有錢既人往往唔係最辛苦既人,
就算人地同你講以前捱得幾撚辛苦,
但呢個世界個撚個窮人都好辛苦,
只有好小數人做到有錢人
你都幾好笑 講講下扯咗去個前設係生活成問題
咁不如你個setting係爭大耳窿幾廿個啦
文化層真係未聽過喎
細佬我讀書唔多 讀psycho嗰陣淨係用英文讀
你係咪想講maslows hierarchy?
邊個渣兜呀呢度?
你唔抵得人地有份有興趣有理想有熱誠嘅工呀?
可能有啲人好似你咁講生活都成問題啦
好多行一入行都係人工低㗎啦
Gotta start somewhere
冇錢交租咪住住父母屋企先囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞