年紀愈大,終於明白點解有D人會窮一世

681 回覆
1209 Like 33 Dislike
社會結構有係咁
我朋友...
我識有人...
我朋友個朋友...
月清族點有錢投資同點識投資
如果個個都識諗咁個競爭咪好大?
樓主咪再教精人

依家已經個個讀master
遲d個個PhD 爭份ACO 就煩

以前老豆果代個個樂天知命 無咁多比較咪幾好

條路點行都得 只要唔好邊屌邊行社會既錯咁就夠
有時候會覺得知足常樂
無人可以決定到搵幾多錢
但可以決定開心唔開心
望下財經台都明啦 8 9成講賭錢
絕小真係討論投資 財經知識
唔係
當呢啲撚樣幾十歲既時候,
就會返大陸隻支那雞結婚,返黎貪蛇齋餅種,周圍屌後生仔搞事
果啲女人一樣係垃圾
咪撚講好多讀撚完大學真係冇乜撚用,做份工又要ot又要受氣
老豆老母望我唔好搵咁多話等公屋算添啊
我好撚後悔冇讀文科
我地呢行係咁,入職講到明要做呢樣野,如果無講明既要佢做既就係唔岩,但見工果刻已經講到明無人拎住把刀逼佢入黎做,亦都唔係洗得唔乾淨就唔洗翻再翻工我本人亦都會落手落腳做。同埋養個影樓唔係所人睇我地影相咁風光。我入行都係乜都要做,你可以話衰撚過做狗,講真影相已經唔係搵大錢既行業,打點影樓一切係學徒必經既過程,學影相唔係學技術咁簡單。大家覺得我仆街既我無咩意見,只係想話比大家知,可能大家打開正常工未必了解到呢種由零再搵師傅學野既辛苦,依家比起我學師果陣已經好好多,郁下都比人屌到上天花。
我身邊好多fd係咁

番地盤又話自己好好搵,讀咩degree姐

番飲食個d就話自己輕輕鬆鬆萬幾兩萬

我心淋fresh grad 都過兩皮啦on99

唔明點解咁短視,起薪都多過佢頂薪
生得樣衰 又溝唔到女 自己又鹹濕
每個月洗半份糧叫雞 你估我想咩
唔撚洗諗住有家用 搵到工後拖你一兩月儲D錢立即搬走一世唔撚再見
True
最好乜都唔洗做就發達
全中
好認同巴打講野
班基層根本就唔會明 讀大學除左讀書 仲有講緊建立人脈同見識
呢D都係提升社會階層好重要嘅野
班有錢有見識嘅人根本唔會同無見識嘅公屋妹玩

個個人都想識有錢有見識有學歷嘅人做朋友
但又唔諗下人地有咁嘅條件點解要同你做朋友?

好老實講 我都唔會同無受過教育嘅人做朋友
就算平時接觸到 笑下 講兩句 但心入面都唔會當佢地係朋友
有時會覺得同呢D人相處好浪費我時間
其實唔洗同佢地講咁多
因為個社會一定要有基層 唔係點運作 垃圾邊個倒?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞