年紀愈大,終於明白點解有D人會窮一世

681 回覆
1209 Like 33 Dislike
低下層工作
有咩問題?
你做唔到係你問題
講真,係香港有幾百萬又點?
咪又係要番工
講到有個少少錢就唔洗番工咁
外國個d得閒番下pt玩下又得
做一排長工再嘆一排又得
點解?因為人地由一開始就無衣食住行既問題

做十幾年就係為左一個單位
就係為左留係香港呢個地方
如果真係有大志既人就望出國移民啦
仲留係香港呢個乜都無既地方咩
利申:無大志
唔好傻啦
努力都未必溝到女
下下講錢講學歷同升中四了有咩分別
早兩日中五仔溝走女博士嘅新聞就係例子啦
雖然條仔應該都搵得下錢
有錢
每個人價值觀都唔同,人地都覺得你on9㗎
以前最風騷既一人 馬時享咪又係話「ok」
唔洗標籤邊種人講呢d野
因為講出呢類野人本身就hea緊你
樓主有冇諗過有啲人,有實力、有才華、有學識,肯捱肯博
只係等一個機會,但係等一世都等唔到!
最後只好向現實低頭,鬱鬱以終

世界上大把呢啲人,我亦遇唔小

機緣際遇唔係你想有就有
其實呢個世界好多人都冇上進心,做人得過且過就算
人生又冇計劃冇進修又冇儲錢,完全冇諗過點脫離困局
唔算,但有幾千萬好少會有前面所講既想法。
即使D錢係靠屋企人得返黎。
見到上面D傻鳩話人窮就目光短淺
睇完就得啖笑
你地就慢慢死慳爛慳做你地既有錢人
當你地係到叫緊春,我已經開心緊
去到最後就帶埋D錢入棺材
邊個目光短淺
我朋友嘅daddy 今年退休
有退休金同買左樓
佢daddy 講左句令我好深刻,佢話好彩當年買左樓先可以安穩退休🙂如果要比三十年租都唔知點算好
你係咪科大grad
老實講,冇咩要求真係為左過人世就夠其實好多人攞10k已經滿足,個個都想結婚買樓生仔咩
其實所以都係個人選擇
窮並無問題 想有多D收入都無問題
但係唔好一句無上進心就睇唔起人地
而家睇返,有樓生命當然好左
但係如果樓價跌
結果又點呢
當然有人又話計好哂,知道一定升,咁恭喜你
只要為自己決定負責,就無對錯
連登巴 原來個個都咁勁 我都係出番去先
樓價跌又點?😂
自住樓根本唔會賣
我講嘅重點係 買左樓令佢可以安心退休 仲有層樓留比個女
唔需要擔心臨老要比業主逼走
放晒份糧落娛樂課金都岩?
無更好用途?
然後嗰啲人又會埋怨社會冇幫過佢 學人哋屌埋政府一份 話係政府嘅錯
當發現有其他聲咁同自己相同嗰陣時候更加覺得自己冇錯
唔係話僱主識唔識尊重
而係個市場太多人做緊
做到個市咁
個個都以為自己只要努力就係未來大設計師、可以闖出一片天
殊不知做得掂設計既一係有後台、一係就出外國浸完鹹水、一堆title又拎獎呃到人
咁你年年成堆普通香港人讀HD/topup/local u grad 白紙resume出黎做咪比人當臭四囉
玩焦土啦,個個都無錢,咁咪有女囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞