年紀愈大,終於明白點解有D人會窮一世

681 回覆
1209 Like 33 Dislike
有D人思想真係好奇怪
樓主有冇咩例子
例子1. 豆屎咁丁既人工,無學歷,話買唔起樓,但每個月放一半糧落手機GAME 課金
例子2. 話讀大學 讀完都係同中六出黎無分別,但事實佢自己無能力入
收嗲啦 肥絲大隻
小野啦

以前做炒散

識有個師兄十幾做到三十歲左右

問佢點解唔反長工

佢就話辛苦,但反炒散一星期返三日搵得幾千蚊一個月。。keep 住十幾年

搵到錢就叫下雞,不過好彩佢無女友。唔會害人
或者呢啲叫宿命啦
有啲人係注定做死一世平庸既NPC
有時候見到都覺得有點可憐(真係可憐佢地)
3. 搵緊都係D無前途,返下午3,4點做到半夜既既工,問佢點解做落去,佢話夜晚要打機同女朋友傾嘰,所以日頭早上要訓教。
不過總要有呢 d 人
樓主身家幾多
4. 讀藝術既科,但實質出黎只係成世做緊D低技術無前途,做十幾年都可能二皮都無,個個佢轉行,但佢就當所有叫佢轉行既人都係佢敵人
唔多,人工都唔多,但有少少積蓄啦。
藝術就唔同講法啦
5. 大學生,講到自己畢業幾撚威幾撚威,考政府工幾易,但完全唔做實習,即使大公司都唔做,話實習咁少人工 出去幫人私補仲好,最後畢業
屌你

我家姐黎

u grad 左7年 16k

多多要求又無料

考 officer 都左五六年都唔中

希望佢快 d 有男人要左佢。。唔好煩
屌你老母啦!死仆街肥絲大隻!
成撚鳩日以撚為自己做認字凸警好撚型好撚柒風趣
黎捉鳩我個凸字丫屌你老母臭閪!
捉完記得block鳩我呀
無儲蓄計劃
無責任要孭
有機會又唔夠狼
女可以搵人嫁
嫁個專業人仕做少奶奶唔難啦
搵到就係。。
好多AA9同人講月入十萬

事實係一年先搵十萬

仲有保險佬

大部分都係窮

但事實係做以上兩行業

小部分好有錢,大大部分都窮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞