做緊牙科姑娘 你問我盡答

1001 回覆
22 Like 1 Dislike

咁會點
係唔係蛀牙?使唔使剝牙?

你擔心既可以去影張xray

滲左入牙肉係對健康冇影響 係外觀有

xray其實係咪都準?
我試過照Xray 無野,但都痛...醫生話如果再痛就建議杜牙根

xray其實係好多張相疊出黎既影像 只可以講xray可以幫助醫生診症 都要靠眼去望 蛀牙就好少漏既
你圖中既上蹟 係要點解決 我成日飲咖啡。用公司既80蚊一年兩次洗牙plan.牙醫會唔會hea洗

洗牙洗得走 入左琺瑯質先洗唔走 佢hea洗你都可以離開牙床前照鏡照清楚 覺得有位未清得晒可以同牙醫講 你有比錢架
公司80蚊一年兩次應該係你比80蚊兩次 公司幫你比埋剩低既錢 所以應該ok既

入左琺瑯就會唔再洗得走?搞到我驚驚地

入左琺瑯質可以試下漂 或者磨走琺瑯質洗走 但唔建議 因為會酸軟
蛀牙之前補過 但係早排食食下嘢成舊白色甩咗出黎
依家睇到個洞黑色 可以點搞?

補返就ok
虎牙會點做?可以要求磨平佢?

成日咬到? 犬齒應該要少少尖先好睇
有冇考慮箍牙?

點解你咁神知我要箍牙
岩岩先開始箍咋
乜虎牙嘅形成開唔齊事?

唔係唔齊先叫虎牙咩 其實虎牙都幾可愛

我唔識樓主乜都唔知
但呢行唔可以招攬生意
所以我唔comment任何野

唔可以賣廣告囉 所以都係靠口碑 啲街坊都係見平過黎洗完牙 將我地卡片whatsapp周圍send 所以生意都唔錯

點解牙醫唔可以賣廣告同招攬生意

法例規定 好似係
洗牙應該幾耐一次

半年至一年
細個下排門牙斷左杜過牙根
宜家啱啱18想去整牙套,見完醫生照埋X光之後發現有牙瘡,佢就唔建議我整,話轉介我去專科醫生度睇
想問下除左再杜牙根之外仲有冇咩辦法?再杜過好似好貴屋企負擔唔起

有牙瘡即係入面有細菌 醫生角度係入面要乾淨先整牙套 因為係門牙 對咬個力重 驚你食野會咬爆隻牙 始終做過杜牙根既牙好脆弱
杜牙根係唯一辦法清乾淨入面 專科貴 檢查都要1000起一次 但儀器同經驗都比普通科牙醫有既好

唔該絲打
同埋想問下第一次杜牙根同第二次杜個價錢會唔會差好遠

正常就係佢開幾多 你接受 就係一共比咁多錢 做幾多次就除開一次比幾多
可唔加以介紹我去你個到cool牙?

你自己有冇上網搵心儀既醫生先?
hi 朋友

邊區做

九龍
漂牙正常價幾錢?

補返就ok

要補大概幾錢? 兩個人一人補牙 一人洗牙有無得平
後面大牙有d(摑)脷,係咪多數崩左?

同需唔需要成日洗牙?
智慧齒究竟剝唔剝好?
有d人話無野就唔好搞佢 驚搞到神經之類 有d又話要剝
上排有一隻打橫生 下排嗰隻又迫到下排牙成排移位 呢d情況駛唔駛剝 驚睇牙醫佢係咪都話要剝

Btw課程有無detail?例如係讀邊個 google過 係咪即係d高級文憑
認真:3月結婚,想棚牙靚d白d, 只洗牙係咪無乜得白?要漂白嗎?如是,是否好傷?
如果早幾日撞歪左隻門牙小小, 可唔可以去跑步同玩機動遊戲
同埋係米唔洗推返岩位

利申:睇左牙醫照左X光拎左止痛藥,話只可以觀察會唔會再歪,想推返岩位要COOL牙,真的嗎?
我上午會擦二次牙(怕口臭)
夜晚一次
上午二次會唔會唔好?

令琺瑯質少?
做part time牙科姑娘係咪真係有$80/1hr
漂牙正常價幾錢?

3000-5000 診所價錢

補返就ok

要補大概幾錢? 兩個人一人補牙 一人洗牙有無得平

正常價錢400-500 唔會 除非你做好多野就可以試下r折
後面大牙有d(摑)脷,係咪多數崩左?

同需唔需要成日洗牙?

如果以前唔摑 而家摑 多數崩左啦

半年至一年
智慧齒究竟剝唔剝好?
有d人話無野就唔好搞佢 驚搞到神經之類 有d又話要剝
上排有一隻打橫生 下排嗰隻又迫到下排牙成排移位 呢d情況駛唔駛剝 驚睇牙醫佢係咪都話要剝

Btw課程有無detail?例如係讀邊個 google過 係咪即係d高級文憑

唔使剝既情況:一係生得好靚 角度同其他牙齒係一樣排排坐 一係冇生過出黎
打橫生通常都建議剝 頂住前面會難清潔 會有機會一齊蛀

姑娘course上菲臘牙科個網睇
Hygienist就上hku space
認真:3月結婚,想棚牙靚d白d, 只洗牙係咪無乜得白?要漂白嗎?如是,是否好傷?

洗牙唔會洗白啲牙?你要白一定要漂
漂牙唔會係長年累月keep住做 所以ok既
如果早幾日撞歪左隻門牙小小, 可唔可以去跑步同玩機動遊戲
同埋係米唔洗推返岩位

利申:睇左牙醫照左X光拎左止痛藥,話只可以觀察會唔會再歪,想推返岩位要COOL牙,真的嗎?

冇流過血可以照常做你想做既活動 你接受到就可以唔推

觀察下先 睇下隻牙有冇啲咩 想佢走返岩位就要箍牙
我上午會擦二次牙(怕口臭)
夜晚一次
上午二次會唔會唔好?

令琺瑯質少?

你用岩既方法刷牙 早晚各一次就夠 同埋刷牙細細力就唔會刷走琺瑯質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞