做緊牙科姑娘 你問我盡答

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
想問下點樣睇到個醫生幾多年畢業,上網搵有冇keyword

search hkdc
Hong kong dental council

唔該你先,但係成3百幾頁醫生資料,睇到我傻
認真問,外母有牙周病,正常要點搞? 大約幾錢

去做深層洗牙 5000內走唔切 落麻醉藥洗乾淨牙袋
洗完都要靠你外母肯勤力清潔

牙周病可以斷到尾?
認真問,外母有牙周病,正常要點搞? 大約幾錢

牙周病可以斷到尾?

睇下係去到邊一個程度既牙周病,牙齦炎個種就可以完全好返,只要洗走牙石同之後注意返口腔衛生,牙齦會自我修復。但如果去到牙周炎已經影響到牙床骨咁即使你做上以上一輪野,牙周病會好返但骨唔會修復到。

斷唔斷尾係睇下你做完治療後有無認真注重口腔健康。
我想問洗牙果陣牙醫會唔會洗埋牙既上面 我之前去洗牙牙醫剩係會幫我洗牙既兩邊
我d牙下面牙肉好淺色 果次牙醫同我講有輕微牙周病 有無得救架
另外我依家生緊其中一隻下排智慧齒打橫生 食野成日跌左入去 又試過食到出血 係咪一定要去mok
仲有呢排食野或者講野好易咬親右邊牙肉 照鏡發現我最入隻大牙推左出黎 後面生緊智慧齒 如果係咁會唔會都要mok左隻大牙架
好多問題 唔該曬你

咩叫牙既上面? 通常只係會洗牙肉周圍
牙肉淺色可能係發炎 刷牙有冇流血?
智慧齒橫生可以準備剝 照xray 睇醫生問意見啦
坊間嘅洗牙工具係咪伏?

例如呢

http://www.philips.com.hk/c-p/HX8255_02/sonicare-airfloss-

洗牙係洗牙石 自己係洗唔走

牙周病可以斷到尾?

睇下係去到邊一個程度既牙周病,牙齦炎個種就可以完全好返,只要洗走牙石同之後注意返口腔衛生,牙齦會自我修復。但如果去到牙周炎已經影響到牙床骨咁即使你做上以上一輪野,牙周病會好返但骨唔會修復到。

你地要讀啲咩架?

好過綠衫啦係咪?

綠色衫係鐵飯碗,升升下都幾好,又準時收工

講準時真係 成日都催人

其實佢地係咪收5:45 成日5:15就開始走

牙周病可以斷到尾?

你地要讀啲咩架?

重點係牙周病同洗牙

綠色衫係鐵飯碗,升升下都幾好,又準時收工

講準時真係 成日都催人

成日見5點半已經一大班係changing門口
幾年前有牙周病但好撚貴冇錢搞
搞到隻牙突左出黎
而家先搞會否冇得救 剝左再種得唔得?
幾錢有冇得分期嫁
諗緊讀唔讀hygienist好
定讀姑娘果個課程
邊個前景好啲同穩定?
女朋友想做 有無話要考咩試?你讀咩
我有隻大牙笠左落去 成隻牙越黎越笠落牙肉到 依家已經比其他大牙矮左成截 係咩問題?要點搞?
我想cool牙
喺咪最少都3皮野
我老豆晞晞係公務員
但佢死都唔認
我上排舊骨突出嚟
好似喺手術嚟
點樣先知駛唔駛睇醫生

講準時真係 成日都催人

成日見5點半已經一大班係changing門口

收5點半啊 5點3走換完衫,5點半岩岩好離開
不過唔係所有部門放3
點解小學牙科檢查啲姑娘咁撚柒串
箍緊牙有兩隻牙有黑三角 牙醫話無得救係咪真
仲要係正門牙
門牙側邊果隻後面睇啡左 食甜野凍野會痛 係要補定杜牙根
有無男朋友
如果無既想唔想要番個
好好攬架
之前食野唔用小心門牙咬到下面隻牙 崩左極少 仲細過半粒飯嘅size 佢係咬到隻牙嘅正面 削左個碎片出黎 可能1999左
我仲洗唔洗理佢

崩左咁少冇唔舒服就可以唔使理 去到牙醫都未必會幫你補

咩情況下智慧齒唔洗剝?
宜家有三隻露左個頭
我覺得自己牙較有問題 究竟係睇牙科定係睇普通科
係咪以前高登開過post嗰位
牙腳勁長既 啲肉埋口係咪要好耐?

表皮埋口兩至三星期
牙骨都要好返就三個月左右

好撚後悔箍牙
牙腳勁長既 啲肉埋口係咪要好耐?

係咪牙肉退左落去露出牙腳? 如果係既其實生唔返

我箍牙努剝左三隻牙

巴打有心

海鮮價 你預門牙2500-3000都係正常
小臼齒就2800-3500 大臼齒3000-4000

做完杜牙根最好整返個牙套呀

我係門牙 '注'左 之後醫生幫我補完牙都仲有啲黑色係度(仲收得好貴)
我一開始以為補左會變番白
而加係咪要杜牙根先得?
其實杜牙根姐係咩

補完都係黑? 補完幾耐先黑呀?

補完都係黑喎 佢同我講要杜牙根先會變白
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞