做緊牙科姑娘 你問我盡答

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
出而坊間藍光漂牙信唔信得過?
我想問洗牙果陣牙醫會唔會洗埋牙既上面 我之前去洗牙牙醫剩係會幫我洗牙既兩邊
我d牙下面牙肉好淺色 果次牙醫同我講有輕微牙周病 有無得救架
另外我依家生緊其中一隻下排智慧齒打橫生 食野成日跌左入去 又試過食到出血 係咪一定要去mok
仲有呢排食野或者講野好易咬親右邊牙肉 照鏡發現我最入隻大牙推左出黎 後面生緊智慧齒 如果係咁會唔會都要mok左隻大牙架
好多問題 唔該曬你

會架 洗牙肉邊邊 淡粉紅色先係靚既牙肉呀
牙醫話香港九成既人都有輕微牙周病 小事黎
都係個句 用牙線 早晚刷牙 定時洗牙

智慧齒剝啦 再咁落去易發炎 你又覺得煩
只要大牙唔係蛀爛都唔會要剝
你做左幾耐? 會唔會打算做到老?我係絲 剛入職

一年幾 考慮緊 要睇之後人工會點 同埋會唔會改返工日子 而家返6日好攰
想揾專科牙醫箍牙budget大約4萬夠唔夠?
揾有多年經驗定後生嘅牙醫?thank you

佢地要睇case 應該要5-6萬up
醫生睇完病人d手套會唔會換

每個都換架 邊有咁污糟架
有無男朋友

有 不過唔係做醫護行業
點解唔同醫生收費差咁遠
有次想去洗石 個勁串女醫生話我多牙石
要洗勁耐
開我價800
我去第2度280

海鮮價 約之前同登記之前問清楚先 都有可能想嚇走你
280勁平 我公司都做緊洗牙280優惠
之後勁多人未洗過牙成口牙石過黎洗
醫生洗到手都軟 但見住好多牙石洗走個感覺好爽

$280 你做邊間啊?

我都想洗
坊間嘅洗牙工具係咪伏?

例如呢

http://www.philips.com.hk/c-p/HX8255_02/sonicare-airfloss-

呢個唔係伏 但同你用正確方法手動用牙線效果一樣
門牙中間好似蛀左 點算好 補唔補到
你果度貴唔貴

補到架 我覺得唔貴
照左ct scan 智慧齒距離神經缐1mm 左右 轉專科係未好d 同埋有冇專科醫生推介
漂牙大約幾錢到
同埋會維持到幾耐 白既效果

家居我見過2200-3500
藍光又係海鮮價 因為而家唔係得診所有 好多舖都剩係做藍光漂牙
維持到幾耐要睇你飲食習慣
家居就你覺得唔夠白就繼續漂 藍光就冇得控制

家居同藍光有咩分別( 家居唔夠白就繼續漂 但藍光就冇得控制)尼句唔太明 我太蠢

家居係有舊膠cup住啲牙漂 入面放藥水 所以夠白可以停 唔夠就繼續漂
藍光係做完個效果點樣就點樣 唔夠白只有做多一次
想問下點樣睇到個醫生幾多年畢業,上網搵有冇keyword

search hkdc
Hong kong dental council

唔該你先,但係成3百幾頁醫生資料,睇到我傻

可以search個名
智慧齒已經4-5年被牙肉半包圍
係咪已經無希望出世
無頂住同埋發炎,一直無理佢
認真問,外母有牙周病,正常要點搞? 大約幾錢

去做深層洗牙 5000內走唔切 落麻醉藥洗乾淨牙袋
洗完都要靠你外母肯勤力清潔

牙周病可以斷到尾?

可以 但要病人肯去做
幾年前有牙周病但好撚貴冇錢搞
搞到隻牙突左出黎
而家先搞會否冇得救 剝左再種得唔得?
幾錢有冇得分期嫁

種牙要睇夠唔夠骨 隻牙突晒出黎就比牙醫搞返掂有既問題先至再諗種啦
如果個牙醫就咁話幫你種左先你咪鬼信
諗緊讀唔讀hygienist好
定讀姑娘果個課程
邊個前景好啲同穩定?

有專科醫生會請hygienist 半職見過開萬二一個月 不過唔多

姑娘就剩係姑娘 但市唔好醫生都仲要姑娘先做到野
女朋友想做 有無話要考咩試?你讀咩

我個陣係讀management
我有隻大牙笠左落去 成隻牙越黎越笠落牙肉到 依家已經比其他大牙矮左成截 係咩問題?要點搞?

蛀左? 搵牙醫睇下係咪蛀先
我想cool牙
喺咪最少都3皮野
我老豆晞晞係公務員
但佢死都唔認
我上排舊骨突出嚟
好似喺手術嚟
點樣先知駛唔駛睇醫生

之前有聽過公務員既仔女讀緊書就唔使錢箍
你想箍就要見左醫生先架啦
點解小學牙科檢查啲姑娘咁撚柒串

做到厭晒 日日都咁多細路
箍緊牙有兩隻牙有黑三角 牙醫話無得救係咪真
仲要係正門牙

黑色可以係蛀 可以係漬 你睇多幾個醫生問啦
絲打我想洗牙..
有無介紹?
想問在家漂牙有咩方法?
一般supermarket有冇得買?

如果人地排牙有少少唔齊你得睇
我門牙左邊隻牙向入突出左,會睇到同其他牙唔係br一排,上下排都係
cool牙會係mon左佢定點
但mon左之後,門牙同犬齒又好似有好大間距
做得耐會唔會嫌太核特連野都唔想同男朋友扑?
之前箍過牙,帶鋼箍應該有三年,之後帶固定器,
帶左一年左右醫生話可以淨係夜晚先帶,
亦唔洗再定時覆診,到依家我都keep住每晚帶。
但最近發覺d牙好似有d走位,
睇相同以前岩岩箍完好似差好遠
覺得走左好多位,
咁我係咪一定要再箍過定可以配番個新固定器
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞