做緊牙科姑娘 你問我盡答

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
絲打
我想問我隻大牙有杜過牙根,有加牙套
今日發現嗰隻牙近牙肉嗰邊有條黑線,
係牙套定係蛀牙?
唔該曬

你牙套係普通個隻? 即是入面有金屬 出面係牙齒顏色
姑娘我都想去間野洗牙,麻煩tg啲資料我呀
ambler0314
麻煩晒
你圖中既上蹟 係要點解決 我成日飲咖啡。用公司既80蚊一年兩次洗牙plan.牙醫會唔會hea洗

洗牙洗得走 入左琺瑯質先洗唔走 佢hea洗你都可以離開牙床前照鏡照清楚 覺得有位未清得晒可以同牙醫講 你有比錢架
公司80蚊一年兩次應該係你比80蚊兩次 公司幫你比埋剩低既錢 所以應該ok既
絲打
係牙套定係蛀牙?
唔該曬

蛀嗰面都係金屬色,銀色咁,
但係另一面係牙咁嘅色
絲打
係牙套定係蛀牙?
唔該曬

但係另一面係牙咁嘅色

啲金屬會隨住時間滲去牙肉到 滲左入去就冇得整走
絲打
係牙套定係蛀牙?
唔該曬

但係另一面係牙咁嘅色

咁會點
係唔係蛀牙?使唔使剝牙?

但係另一面係牙咁嘅色

咁會點

你擔心既可以去影張xray

滲左入牙肉係對健康冇影響 係外觀有

但係另一面係牙咁嘅色

咁會點

唔該曬絲打
細個下排門牙斷左杜過牙根
宜家啱啱18想去整牙套,見完醫生照埋X光之後發現有牙瘡,佢就唔建議我整,話轉介我去專科醫生度睇
想問下除左再杜牙根之外仲有冇咩辦法?再杜過好似好貴屋企負擔唔起
我個傳統固定器 之前要日日戴
食飯嘅時候會用紙巾包住收好
耐左個野上面有好多白色嘅漬
洗極洗唔走
個醫生話係牙石痴左係上面
但個啲應該係紙巾嘅漬
應該用咩方法清洗走佢?eg用啲咩可以浸下佢?
宜家啱啱18想去整牙套,見完醫生照埋X光之後發現有牙瘡,佢就唔建議我整,話轉介我去專科醫生度睇
想問下除左再杜牙根之外仲有冇咩辦法?再杜過好似好貴屋企負擔唔起

有牙瘡即係入面有細菌 醫生角度係入面要乾淨先整牙套 因為係門牙 對咬個力重 驚你食野會咬爆隻牙 始終做過杜牙根既牙好脆弱
杜牙根係唯一辦法清乾淨入面 專科貴 檢查都要1000起一次 但儀器同經驗都比普通科牙醫有既好
我個傳統固定器 之前要日日戴
食飯嘅時候會用紙巾包住收好
耐左個野上面有好多白色嘅漬
洗極洗唔走
個醫生話係牙石痴左係上面
但個啲應該係紙巾嘅漬
應該用咩方法清洗走佢?eg用啲咩可以浸下佢?

紙巾漬應該好易洗得走 你有冇日日都刷個固定器?
係戴左前面有條鐵個款?

點解會加速上漬?
上漬點解

用左幾個月

用既都係夜晚用

上漬姐係呢啲

嘩........
我之前聽杜牙根要分幾次去?(可能我聽錯)
每次要成個鍾左右
係咪真

杜牙根要分兩至三次 清左入面要放藥入去 比少少時間再睇乾淨未 乾淨就封

門牙小臼齒半個鐘一次到
大臼齒九個字至一個鐘

我見啲病人打開個口咁耐 我都覺好攰

咁分個幾次都要打麻醉針?
每次大部時間係清左入面要放藥入去?
會唔會聽到似鋸野或好尖的聲音
好驚

但係另一面係牙咁嘅色

咁會點

xray其實係咪都準?
我試過照Xray 無野,但都痛...醫生話如果再痛就建議杜牙根
你圖中既上蹟 係要點解決 我成日飲咖啡。用公司既80蚊一年兩次洗牙plan.牙醫會唔會hea洗

洗牙洗得走 入左琺瑯質先洗唔走 佢hea洗你都可以離開牙床前照鏡照清楚 覺得有位未清得晒可以同牙醫講 你有比錢架
公司80蚊一年兩次應該係你比80蚊兩次 公司幫你比埋剩低既錢 所以應該ok既

入左琺瑯就會唔再洗得走?搞到我驚驚地

有牙瘡即係入面有細菌 醫生角度係入面要乾淨先整牙套 因為係門牙 對咬個力重 驚你食野會咬爆隻牙 始終做過杜牙根既牙好脆弱
杜牙根係唯一辦法清乾淨入面 專科貴 檢查都要1000起一次 但儀器同經驗都比普通科牙醫有既好

唔該絲打
同埋想問下第一次杜牙根同第二次杜個價錢會唔會差好遠
蛀牙之前補過 但係早排食食下嘢成舊白色甩咗出黎
依家睇到個洞黑色 可以點搞?
虎牙會點做?可以要求磨平佢?

成日咬到? 犬齒應該要少少尖先好睇
有冇考慮箍牙?

點解你咁神知我要箍牙
岩岩先開始箍咋
乜虎牙嘅形成開唔齊事?

咁你同樓主果間幾錢同埋手勢ok嗎

我唔識樓主乜都唔知
但呢行唔可以招攬生意
所以我唔comment任何野

唔可以賣廣告囉 所以都係靠口碑 啲街坊都係見平過黎洗完牙 將我地卡片whatsapp周圍send 所以生意都唔錯

點解牙醫唔可以賣廣告同招攬生意
洗牙應該幾耐一次
可唔加以介紹我去你個到cool牙?
可唔以介紹我去你個到cool牙?
hi 朋友
邊區做

嘩........
我之前聽杜牙根要分幾次去?(可能我聽錯)
每次要成個鍾左右
係咪真

杜牙根要分兩至三次 清左入面要放藥入去 比少少時間再睇乾淨未 乾淨就封

門牙小臼齒半個鐘一次到
大臼齒九個字至一個鐘

我見啲病人打開個口咁耐 我都覺好攰

咁分個幾次都要打麻醉針?
每次大部時間係清左入面要放藥入去?
會唔會聽到似鋸野或好尖的聲音
好驚

最後一次可以唔打 但有醫生都會照打
每次都會不定時聽到高速轉動既聲音
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞