美劇集中討論區 (24)

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
個人黎講唔太同意,咁點解咁多年之後,steve會無啦啦見到死左嘅nell,nell點解過左咁多會不停見到自己死後變成嘅bent neck lady,佢地應該冇再返過舊屋。係間屋入面幫手果兩公婆點解會無事,而天黑後要走。如果完全無超自然元素,一切用 mental illness或者幻覺黎解釋太convenience 同埋太多位解唔通。
Luke 偷舊相機同iPad 係一個比喻?舊相機=過去大屋(回憶)iPad=現代 (理性)
大哥選擇咗iPad 逃避咗回憶 呢幕偷野大可以直接偷錢就算
見到Nell 原因係內疚點解唔選擇幫nell而幫luke (仲要偷野)(Shirley 叫佢搵Nell 而唔係Luke)

Nell離開大屋之後一直見到鬼係童年創傷加霉菌影響(果集真係好多野溝埋;Nell 本身已經有精神病仲要返去大屋暴露霉菌之中導致死果時會回光返照以為自己係bent neck lady。
假設因為Nell係因為霉菌而見到BNL
再因為arbigi 同 媽咪死咗有精神問題
遇到Arthur 死咗再去大屋自殺
幻想自己係BNL

仲有Theo 摸到佢啊媽隻手果下反應到底點解?啊媽就係細個掂佢果隻鬼?

睇完之後硬係覺得有啲野未解釋咁
可能真係諗多咗
覺得Nell=BNL已經超出哩套劇
係有雞定有蛋先嘅問題
如果apple唔係行家庭路線都有得競爭下既
嘥哂班大卡士勁班底
You新一集
有啲戥Joe慘

仲有三集完,睇吓情況會點急轉直下之後......

玩弄完我個8婆peach bb以為冇代價?
目測之後笑料即刻少50%

利申 未睇今集
我都唔想過份解讀,感覺上nell果段係想帶出最後一集nell講嘅時間唔係線性,所以nell變做bnl後好似落雪咁散落係佢人生每個角落,佢只有死先可以完成到呢樣野。如果只係因為d霉菌,成件事無曬意思。

至於你話steve內疚果到,果陣佢仲未知道nell死左,係佢見到nell,之後再聽電話先知。而且我覺得luke偷野果度純粹係拎曬d值錢嘅野,部相機都係新款單反黎 我唔太覺得有新舊嘅意思

加上theo應該真係有通靈能力,如果唔係點會feel到個養父果個女,摸到呀媽後見到呀呀媽血淋,個頭冇左一忽,應該係預視到呀媽會死
Netflix上左bodyguard
其實有冇啲公認冇爛尾既高分劇
都好多喎
The Americans
Breaking Bad
The Leftovers
呢三套呢度應該都係公認
仲有d未完但暫時keep到水準既:
The Handmaid's Tale
Narcos
Better Call Saul
The Crown
Fargo, American Crime Story (但每季都唔同故仔)
'My Hero Academia' Live-Action Movie In Development At Legendary

Netflix上左bodyguard

繼ST之後見過最overhyped overrated既劇
咁就叫年度神劇
Daredevil最尾個集場fight bullseye扔野個到好滑稽
Fargo第三季跌晒watt啦
都唔係爛喎
只係同頭兩季比冇咁好
報館果場fight scene
其實有冇啲公認冇爛尾既高分劇
都好多喎
The Americans
Breaking Bad
The Leftovers
呢三套呢度應該都係公認

鎮POST三寶
雖然仲有其他舊啲/冷門都係神枱冇爛尾
但呢3套長期有人供奉
睇多幾次之後Dex掟親野都會自動加啲Tom and Jerry music落去
劇本 比佢不停拉打都幾係野
s1,2劇情都好深刻s3反而無咩記憶
新po 留名
DD3 有無伏?無先開 JJ IF LC 全部都廢事開 得返DD同Punisher重有意欲睇
好睇過S1
咁我要快啲睇完Maniac先
上個post有dd劇透,仲要唔藍字,驚你睇唔到咁
HBO HIRES 'INTIMACY COORDINATOR' TO OVERSEE SEX SCENES FOR THE DEUCE AND WATCHMEN

痴撚線
份CV要有咩經驗先apply得呢個位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞