[准風月談] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (20)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
到時等你同蛋爺教學
其實只要你會著對鞋就會有wrinkles,呢頭燙完果頭一著就變番之前咁,皮本身既品質始終係徵結所在,想要啲摺靚,買對岩腳、皮靚既鞋,加上好好保養先係不二法門。

貓哥佢要熨個vamp既原因係因為鞋面relast完之後太roomy,燙對鞋格硬令啲皮收縮可以稍微減輕呢個問題。

(註:只可以「稍微減緩」,對嚴重問題無幫助,而且要熟手人搞,唔識既人亂搞熨熨下分分皮面都燙壞埋)
打少左句「而唔係因爲啲皮唔靚、wrinkles唔靚」,事實上佢對AC啲皮幾好。
其實係網店買嘅野同實體店買嘅質料有無分別

琴日件Loro Piana到左 試上身同一件好似無係前幾日係海港城摸嗰間咁滑
應該無
見大家講JL講得咁興奮,今日挖番對JL出黎著下
我決定唔買啦 太貴
睇一月有無閒錢先買 呢個post好毒 不宜久留
我同意finishing是影響對鞋的外觀和價錢的主要部份

我唔記得同邊間廠的師傅傾計時,他說top end的鞋,其實有一半的成本是在鞋底和鞋的整體finishing上(因為耗時甚久,而英國人工是好貴的),而且有D係一踏落地就唔會見到的。
但somehow靚finishing既鞋,出黎個「感覺」就算你著左上腳都會覺得Fine 啲。在我眼中,如果當對鞋係手機,結構同用料係硬件、楦就係個system,穿著感受好唔好,完全係睇楦。

而finishing就係外觀界面,個界面做得靚仔、人性化,雖然對部機順唔順、快唔快無乜影響,但靚仔啲、人性化啲,用家都用得開心啲。

界面做得核突又唔順手,任佢硬件再勁、system再順,我都唔會想買部機
呢個世界,大部份人都係先重外表,之後才看內涵
都有人係兩樣都睇既
Museum calf ?
Plum museum
一部手機用唔用得耐 就係睇佢硬件
但係鞋嘅finishing可以自己執,手機介面冇得執
鞋嘅finishing唔淨係指補油、上色、打蠟,仲有heel attaching, trimming, scouring, wheeling, ironing等等
Finishing有好多地方自己無可能執到,除非你拆左對鞋
今日著緊果對John Lobb靴
擺張靚啲既相上黎先

我來舉個例啦。
G&G Deco個底,雖然個底都是機車上底,但個腰位,對鞋造起後是改不到的。
要改,要成對拆咗重新造過個底。
Finishing有D可以自己執,有D係無得攪的,比個極端例子你,你無可能可以將Alden個底攪到好似Deco個底咁(其實拆底都造唔到,因為楦型關係,就算造出來都不是那回事)
我開箱來襯你
蛋爺成日有nos貨
咁啱啫
咁又啱
有冇男裝真皮背囊可以介紹下?
Wool treasures係咪淨係可以dry clean?
係網上買左兩條 佢話可以Machine wash
但我上返人地個官網話dry clean only
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞