[准風月談] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (20)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
我裡布同鈕都自攜
牛肉餅答得幾齊全喎。
VBC係牌子/廠名,不是「料」名,Fresco 也有勁厚的。
你這樣的情況,買9-10oz啦,應該夠殺,夏天一係就唔著啦,一係就保持在冷氣狀態。
7-8oz的都唔方會有幾挺。
Black Friday 買呔當然有so啦!
睇下找誰做啫,人地新手,你咪攪人啦!
我連絲都自攜呀
絲線
我下次帶埋本毛撲書仔同師傅傾下計
我以前有同關師傅傾過呀!
有勞喵兄,魚蛋兄同牛巴回覆 大家回覆對我呢啲新手好有幫助 我又想問多少少學多啲希望唔好介意
咁係咪啡記夢記p記 (目標其中一間整)自己嘅cut同lapel roll冇太大關係?主要睇canvas,造功同用料? 因為我想造套四季都岩著(冇乜彈藥造多套), 追左好耐po想用fresco 料, 見人comment 岩四季, 我估會冇冬天料咁重, 咁係咪更依賴樸嘅硬度?市面上10k樓下係咪都冇得揀樸?
另外有冇邊啲布料岩四季著?暫時見好似得vbc and fresco
又題外話咁耐啲po都冇見過人起black friday有收獲,係咪menswear black friday冇野買到,想買tie
牛肉餅答得幾齊全喎。
VBC係牌子/廠名,不是「料」名,Fresco 也有勁厚的。
你這樣的情況,買9-10oz啦,應該夠殺,夏天一係就唔著啦,一係就保持在冷氣狀態。
7-8oz的都唔方會有幾挺。
Black Friday 買呔當然有so啦!

唔該魚蛋兄 fresco好似噤過vbc 可能就揀fresco 10oz嘅布料,有冇話邊隻料岩,因為同重量唔同料都好似有啲保暖有啲通爽啲。
只係想搵striped tie Amazon 又唔太岩。我再搵下先,搵唔掂再請教大家
Fresco你摸下先啦 我驚你嫌咭身
多謝巴打意見,真係要摸下先知 btw巴打好似係有玩靚唐裝
唔靚 普通碎料啫
[皮鞋]

想問下除左afinepairofshoe之外
有咩好既網上途徑買皮鞋保養品?
主要想買 Shoe cream, renovateur
順手買埋蠟

shoe cream 除左Saphir
Tarrago出品可取嗎?
其實loafer買full grain係咪會百搭過suede?suede感覺係咪casual D?
thanks
佢唔止玩唐裝⋯⋯
佢做既西裝同鞋加埋應該響香港買到層樓
我反而覺得suede好啲wo⋯⋯dark brown suede番工又得出街又得
Tarrago not bad
差不多價錢
Saphir, Boot Black, Collonil 等等都係好選擇

我響意大利買果幾十米貨仔都就黎俾我玩晒

不過講真樸好唔好主要都係睇縮唔縮,跟意大利班裁縫買基本上都唔會中伏,剩低都只係要睇軟硬重量同彈性邊隻比較岩自己
睇下番乜著工啦!
Tarrago 我就麻麻地,其他三隻我ok
你話留D比我玩㗎,咪玩曬佢呀!
你D都叫碎料,咁我D咪係地布
咁我果啲應該就係用完準備掉既地布
用晒咪再買囉 驚咩姐
你係睇都睇 nomanwalksalone、skoaktiebolaget、mr porter之類啦
唔明你d術語 不過我想要呢對
點知你幾時買,要等幾耐?
你知你有時幾漏氣
不過唔代表我唔漏氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞