[准風月談] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (20)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
買塊料都唔夠啦

同埋z冇150’s的
荷里活道 天倫
有冇oxford類似berluti款咁一塊皮過
暫時見到連卡佛magnanni好似唔錯
Wholecut一街都係啦
有無巴打試過Rancourt 既鞋?
對佢既馬屎忽boots有興趣
我想問下各位巴打燙裇衫既問題 我岩岩開始學燙裇衫,燙完感覺上都好直,亦都來回燙左好多次,但係件裇衫拎起睇都係會有d折,唔夠直咁,想知道係咩原因
噴濕佢用蒸氣
https://youtu.be/yK6iQj-I_0w
可以係料的問題,可以係熨斗的問題,也可以係熨的方法問題,可以三樣同時出現,或任何組合。
我係噴濕佢然後再用蒸氣燙 如果燙斗問題有冇邊隻家用燙斗好用
各位巴打好,爬左幾個post都發現講野太高階,睇到一頭煙
小弟係一隻設計狗,所以唔洗咁正式,人生中無著過正式西裝
但近排見啲客開始有番咁上下,想尊重番個場合

想問如果新手入門,想整flannel 面連馬甲同shirt
6000-8000唔包鞋左右筆直去邊一間比較好?
(做左research有見到brown, db都好似唔錯, IL Sarto又唔知係咪好野, suit supply好似out左budget)

同埋恤衫tailor made埋係咪好D? 因為我自己casual wear都係著apc 之類既恤衫

麻煩哂各位巴打
如果打左蠟既鞋頭有少少踢花 -> 霧化左 ,
各位巴打會建議手指沾些少水再輕輕摔, 定係要用棉布沾水摔佢?

抑或都係返屋企打返對鞋好d ? (但我都有睇返其他評論, 如果成日打蠟對鞋未必承受到)

有時打到靚靚仔仔, 因為外力而花左果日心情就硬係差d差d咁
首先,踼花同霧化是兩件不同的事來的。
另外,我唔知乜野係打蠟對鞋會受唔住 係怕D蠟會裂?
霧化睇不係乜原因產生,如果係因刷鞋時加太多少就無乜好攪,去咗D蠟,重新打過。
如果是手指模之類,用隻絲襪過兩下就無事。舊絲襪好使好用
霧化睇係乜原因產生,如果係因刷鞋時加太多就無乜好攪,去咗D蠟,重新打過。
Suit supply應該夠做喎
咁應該叫踢花, sorry
本身都打到接近mirror gloss 架喇
不過俾人一踩就花左...

睇過篇文, 唔記得係唔係某巴打出品,
講如果成日打 ,蠟層堆疊太多, 鞋頭會頂唔順 , 塌之類
痴線 最多只係有時花痕太多要重新打先靚,或者想搽conditioner 搽埋果part先要清。蠟只係覆蓋響皮革表層,何來頂唔順
好想知邊度睇啲咁嘅嘢返嚟
俾人踩都唔會變型,你要落幾多罐蠟先會塌
去飲想買件西裝嬲 襯牛仔褲 白t
有冇推介咩款 同邊到買好
我嘗試搵下
可能筆者寫既係"承受唔到" , 或者只係講緊透氣問題 ,
應該唔係我所理解, 責死個鞋頭咁on9
鞋頭咁細個範圍對透氣度影響微乎其微
有冇巴打著c&j 348 last?
Carmina Simpson last 7.5 fit腳
C&j 341 last 7.5 有少少鬆
咁cj348應該咩size?
Thanks
有冇巴打試過Corno blu RTW
評價如何
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞