[准風月談] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (20)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
同John Lobb比唔止差一條街wo⋯⋯
我諗普通著下平野先都ok 掛。。可能唔洗jl 都睇得岩既
睇左呢兩個brand,雖然外面分別唔大
但JL d線條硬係靚d 成件工藝品咁 可能係last問題?
價錢都差咁遠la, last 好個人主觀
我平平地ok ga la c j /alden 以上買唔起了
牛巴出文講開wrinkles
想問下有咩方法可以順番鞋面既wrinkles?
要令佢冇就冇可能 但可以點令佢靚仔d?
同埋creases又點減少?
雖然creases同wrinkles係唔同 但都想知
Lasted shoe tree and iron
John Lobb Romsey?
我自己就覺得G&G Arran線條靚過JL
其實好多時係finishing,咩位厚、咩位薄、咩地方圓、咩地方、用幾多股既線、鞋邊要幾寬、鞋底要幾厚、鞋跟既修飾方式等等都會影響視覺效果。

好多時大家買鞋既時候可能唔會留意到,但其實finishing上既處理係環環相扣,處理既形式區別會非常影響對鞋出黎既感覺,所以好多時都要拆開黎講。

舉個例,就曾經有一位想搞成鞋牌子既內地人問過我意見(雖然依家已經無做,佢亦因為難度問題無做到我提供既意見),仲寄左對sample俾我睇問我意見,當時我俾左既意見有一部分係咁的:

我當時俾左一大抽意見,我就唔全部貼出黎了。不過就現有既牌子黎睇,通常愈貴既牌子,finishing就做得愈靚愈細緻,對鞋俾人既感覺亦愈靚。

單講鞋既finishing黎睇,John Lobb既rtw的確是有一手。
燙斗!?
有冇教學呀?
Shoe iron not regular iron
遲少少我對Cleverley會咁整一次,到時影相
要等人找數
我個新熨斗!

拿我有諗住認真覆架,不過個app響我up圖果陣bug左,睇完套戲up左成個鍾都無正常番,成段野無晒,天意
屌你你都識搞啦,做乜下下要我黎
G&G係aggressive 啲,但JL的其實比較balance,個人意見
借個個太多銹救唔返?
因為係你應承人不是我,同埋我要跟王子學嘢
因為我自己個唔見咗
大谷製
我覺得JL 同 EG 始終都係refine多少少
薑都係老嘅辣
當年BE清貨大減價, 好慶幸可以用跳樓價三千幾蚊搶到對John Lobb( 仲要唔係factory second), 著上去真係同二三千蚊嗰啲完全唔同
依家nick連人都唔知去左邊
緣份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞