[准風月談] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (20)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike

Best case係咁
你直接上403啦
403 我見香港代理 得d頭
仲有無方法買到 我要試左先
虎口大好煩
如果肯定要TruBalance E Width就訂啦,Stock Model返貨好快既
好 搵日去試下D頭 得唔得先
保養的wax ,cream可以係邊到買?
Indy淨Cream都夠啦
唔該曬巴打
Skolyx?
牛兄有冇best case側面睇下
開開心心收包裹
你覺得750一條褲平定貴 又冇相叫人點睇 你自己鐘意就做,唔鐘意就拉過第2間,理得人點睇
168又點 正常華人中等高度,想買褲咪買
冇錯,其實係cheap嘢
係Skolyx嘅自家品牌,其實唔識分靚唔靚,不過對嘢連埋運費都係千五蚊,都唔會有咩要求,望落去正正常常就ok,當係Meermin以外嘅另一個入門級選擇
千五蚊算幾好啦
做水鞋落雨着唔心痛
膠底水鞋一流
Vass同CJ handgrade皮面係咪算同級?
廠就都是靚廠,不過vass d QC好撞手神。撞岩靚果對就靚,但多紋/有小蛀既都唔少見。
各位巴打好。小弟見幾個朋友(包括小弟)都有嘢想轉手,所以最近整咗個專係用嚟轉賣舊衫褲鞋嘅 instagram account,如果各位巴打都有一啲買咗返嚟之後唔啱心水而又狀態理想嘅衣物想轉賣,歡迎大家聯絡小弟。只要件貨經我地檢查係適合轉售嘅,牛肉乾巴打就會幫嗰件物品影相,而小弟則會負責出post同寫產品描述。

基於要保障各位巴打唔會中伏,所有物品都要經我地手,因為要做檢查同影相各樣嘢比較花時間,為咗避免部分人亂咁黎,所有物品都會抽賣價15%作為手續費,變相我地亦會為件貨嘅質素負責,而我地收到錢之後,就會喺廿四小時內過數。希望能夠幫到大家清衣櫃之餘,亦可以減省搵買家嘅時間。

Instagram: nia_hongkong
Email: nia.hongkong.info@gmail.com
新手岩岩入..
想問點知件shirt係免燙?除左問店員, 我網上買唔知點睇..
有冇咩皮鞋牌子好推介? 3k左右
想請教下中環成都打鐵依家咩價位
之前有巴打問過咩叫fit得靚既褲,背面點為之fit得好,當時我無諗太多,就咁俾左一個best case既圖出黎,依家見得閒,想補充一下。

首先,best case咁順難唔難做呢?其實好睇個客對腳,如果個客對腳又直又幼,咁要條褲要做得靚就相對容易,例如我對腳咁,如果條褲都仲可以fuck up,咁間鋪都真係執左算吧啦。

但相對地,如果係健身有練開腳,大脾粗、小腿粗,又或者對腳唔直,咁相對地難度就會高好多。所以如果你對腳本身就難搞,師傅就要花好多心機響裁同歸拔上面,而且未必真係可以完全靚仔,好睇料既重量同個客既要求。

譬如話,個客開口埋口要slim d窄d,條褲做到緊,咁就一定唔會順,好多creases;又或者塊布本身係啲高支輕飄飄,無乜垂墜,個客對腳仲要唔係直,咁通常出黎效果都會麻麻。仲有有時「造手」做得唔好,就算師傅裁得靚,工場組裝出事亦有機會。所以最好就搞清楚自己再乜,同師傅溝通多啲,切忌一有唔岩就屌屌聲。

大部分時候,客同料既先天因素,影響甚至大過師傅經驗同手工。所以千萬不要覺得俾左錢、訂造條褲出黎就一定靚,唔現實。我地知道理想既狀態係點,但同時亦應該知道現實既限制。

例如:如果你做開gym或者肥或者天生腳粗,又想條褲順,就唔該做闊啲,成日聽啲師傅屌晒人咁口,話啲客又要條褲窄,又要條褲順攞佢地黎搞。好多人無搞清楚一件事,就係緊既褲、緊既衫唔會每你睇落瘦啲,只會俾人覺得你格硬著細一個碼⋯⋯同肥婆買衫係都要買中碼細塞香腸有乜分別

附個圖,我對腳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞