[准風月談] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (20)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
三日對meermin chelsea到左

但pick up用左三日

有兩位巴打都買大 希望無中伏
咁多位巴大。買左件 duffle coat
size 膊位好, 胸位 fit

但個袖勁長。。

想問有無邊間改得好?

實驗二效果預覽圖 ,試唔做前省情況下點想令件衫睇落無咁筒,尤其是我呢種身材直上直落既人 。結果始終都係要靠心口落多層硬啲既馬尾襯做大個胸,除此之外完全無計,同有前省既塑形能力相比都實係有段距離。不過望落就乾淨啲大方啲,有好有唔好,詳細之後再照同post。
睇需求,唔同人鐘意唔同野,再者相比起重量,塊樸響邊度黎同佢個彈性、硬度如何比較重要
Btw我無落胸棉
謝賜教. "前省"係術語?
小弟係你舊鋪造過衫, 一試過無chest canvas, 無shoulder pad ,少彈袖就番唔到轉頭. 好想知多d英式同南意既分別. 尤其小弟著衫鍾意挺胸, 唔鍾意前膊,心口有野達住既感覺.
大身襯用麻樸同駝毛分別大唔大?
樸毛唔會拮出黎? 我以為胸棉用途係防樸毛穿過面料
前省係大陸書面語,你看大陸中文書就係咁叫。
省=摺(音習),前省即係前胸個摺,如果都仲未知講乜就無人可以幫到你
你的理解應該無錯,不過如果他用普通body canvas, 無毛會拮出來,咁無胸綿都無問題。
謝魚蛋兄指教.
前省即係指望落去前胸, 甲位落到腰條線? 即drape?
dart
即牛兄件衫係無front dart? 結構上要特別處理?
一般 front darts 係用來幫助塑造胸型,牛巴呢件衫無 front darts,所以造出嚟前面會平啲。

佢為咗令個胸睇起上嚟大啲,所以加多層硬襯,造大個胸,令件衫睇落立體啲。咁唔代表 no front
darts 一定要喺結構上特別處理嘅。
唔會,如果塊料夠厚
唔會,如果塊料已經好拮
挺度同彈性的分別。其實無結構、輕就等於舒服呢個概念係錯既,甚至無結構就係意式既想法都係錯既。

就算係拿坡里既名家,Panico, Paone, AP, Formosa等等默認既spac都有落胸棉、肩棉。有結構的東西其實唔會唔舒服,重點係你點處理重量同布既平衡,呢個每間鋪都有分別。結構好多時會每件衫更好睇、更順眼,做得好的話係會好靚,做得唔好你就會著到好攰;而無結構雖然比較輕,但睇落會比較sloppy,而且balance做得唔好的話著落一樣會覺得扯住、攰。

做有結構、做好平衡、同時做到舒服,其實比無結構更好。講到尾都係裁同做既問題,但呢方面好難響度講
牛巴 想知你個D stripe 襪咩brand 係邊到買
其實台灣都咁叫,香港多數叫「閘」或「山」
我都唔記得左,襪我無特別買開邊間,順眼就會買
Front dart. 可以參考下Liverano and liverano
通常係邊到睇開 想買番4 5 對
Liverano啲side dart
冬天又到了 麂皮鞋係咪好睇啲
你地會點揀
其實好多間都係落side dart,Cresent、Corcos等等好多都係唔落front dart做side dart。

而且個人認為依家既liverano相比當年已經差左好多,想買番當年當年liverano陣味,依家已經只能響Guida同Cavuto呢班舊Liverano時代既人度搵度。

早在Qemal主理Liverano既時候,就已經俾人負皮左無限咁多次話Liverano今不如昔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞