[准風月談] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (20)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
HERRINGS / PEDIWEAR 減價鞋
Hoax
呢對正
我都入咗
呢兩個係要上網買? 香港有無地方買?
黎緊英國winter sale 諗住入手一對chesla boots暫時睇左幾個牌子:George Clevery,Gaziano & Girling,edward green。

都有諗過買住Churhs、Crockett & Jones過下心癮先但我budget都算鬆動所以都諗住買比較高端既牌子。想問下大家新手既話買chesla boots 會推薦乜牌子?Thanks
i vote eg
Chelsea我vote G&G
GG Burham 好
GG Burham 妙
大家講緊我嗰對
好難揀 但我個人幾鍾意G&G個種流暢既線條,Edward 我就覺得係比較經典同埋傳統既英國鞋
邊對啱你腳形多啲就買邊對
其實揀g&g 主要係兩邊少左兩條seam,lasting麻煩啲但望落簡潔靚仔啲
要去試下上腳先,因為我都唔知要e fitting定係d
G&G wholecut 難造好多
難又唔好話真係難好多,但煩就真係煩好多
我得對Church's Amberley
你地就討論EG GG
情何以堪
我都係得個講字 不過係英國成日都見到依啲牌子真係好難忍手
劃格同拉板都有難度的,有縫簡單好多
我會歸類為麻煩,不過唔緊要啦,總之要落多唔少心機
我都心郁郁想買對black oxford
大家覺得AS Armfield 定C&J Hallam 好?
簡單咁正皮負皮比下意見

定第d牌子
我嘅理解麻煩咪即係難造law?
可以解釋多少少點先算難造嗎?
麻煩=高SPI、多行平行縫線、seamless wholecut、beveled waist、curved Cuban heel 等等,只要有合適既方法、機器、工具,絕大部分鞋匠都識做,純粹手工上既細緻、心機、同費時費工。

難=唔係個個做到同識做,就算識都要好專心地去做。last design同pattern design之類講求天份既野自然係其中之一,莫講話審美上既天賦,淨係vamp同heel cup要做到perfect fit已經好難;做工上,例如唔壓印直接縫外底(而且工整)、全鞋做blind welted(同只做腰唔同,多轉彎位,做得靚唔止煩,而且難)

煩度反映對鞋、個design要落幾多心機時間;而難度則係反映實際執行難度同失敗率
啱啱係trickers outlet 買咗呢對

佢話係burgundy Cordovan, 但因為個價太平所以我都唔肯定

睇相既話似係呢對,其實係咪真係馬臀皮?
https://www.pediwear.co.uk/trickers/products/8685.php
同埋trickers見d人唔會好似dress shoes 咁打理,但通常打唔打鞋頭鐵?

幾錢先?

計正trickers係唔會呃人既
我幾年前入左對馬屎忽係350英鎊
二千多少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞