[准風月談] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (20)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
後膊無問題,人地default個 spalla camicia係咁做啫
如果對皮鞋寫住係HANDPAINTED 仲可唔可以用SAPHIR RENOVATEUR?
得,但用量要小同小心啲。手染既染色牢固度低,不過即使你唔上保養唔搞佢過得幾個月個色都會變淡,所以berluti同corthay先會有免費補色呢個服務。
有無巴打買C&J share運費, 有9折
THANKS

如果想自己補色 SAPHIR有無產品幫到手?
多謝分享! London Shrunk 同平時預縮有咩分別?同埋LGB真係比普通羊毛好好多同埋Lesser既係咪真係同taylorlodge冇分別?
CARMINA 送皮帶同卡套

不過都係買左MEERMIN
咁多嘢送
想買條tie畀老豆做生日禮物,budget一千樓下 大家有咩牌子推薦呢?
Viola Milano outlet?
BLACK FRI 好似夠180歐仲免運費 其實都幾抵
平咩
不過有d限定款都錯
簡單啲講,Merino wool 比起一般羊毛,纖維比較幼細,所以通常手感比較幼細;纖維強度比較高,所以相對耐用啲;纖維結構比較有彈性,所以著完之後回復原本形狀嘅能力比較好,染色吸濕能力亦都比較好,就算吸咗水氣,個手感都相對乾爽;纖維表面多卷曲(crimp),可以留住較多空氣,手感亦都較軟同彈,Drape會好啲。而LGB作為最好嘅merino wool,就自然呢幾方面嘅表現會更加好。

至於 Lesser 嗰啲LGB其實都係 T&L 織嘅,佢同 T&L 最大分別應該就係某啲布嘅 finishing,London Shrunk 會令塊布穩定啲同聽話啲,裁縫易裁易燙啲,就自然件衫無咁容易出事。同時塊布亦都會耐磨啲,唔易起鏡面同變形 (同原材料都有關係),粗著都唔使怕。至於有無其他分別,我就唔太清楚了。

而London Shrunk基本上就係一啲舊式嘅預縮方法,同平時預縮分別主要係工序同需要時間比較多,你可以參考下面段片
https://youtu.be/NwaLpI0uwqc
9折完好似平uk網幾舊水,就係想買限定款
寧願買Vanda
LGB相關問題dhkt巴打已經答左你,至於London Shunk方面,有位大陸blogger寫得其實幾好,容我偷懶直接引用:

「南方做點衣服是滿不容易的。

低濕度地區做的衣服,到高濕度地區很容易纖維伸展變形,西裝就「起泡」了。

而像上海、香港這樣潮濕悶熱的南方城市,這是個免不了的煩惱。

也因此 sponging/shrinking(預縮)成了拿到面料之後,做衣服之前不可缺少的第一步。

(雖然現在很多面料出廠前已經經歷了這個過程,但很多有傳統的老店還是會再次質檢,然後以自己流傳的方式進行預縮)

不講很難的原理,其基本步驟就是浸泡-收縮(通過熨燙或者其他手段),重新舒展和定型布料的纖維,使其性質穩定,達到裁縫好做,客人好打理的目的。

其中公認比較經典(或者說麻煩)的技術即是London Shrunk:

最大的特點是不用蒸汽或者其他人工加溫手段促進收縮(定型)的效率,而是採用自然沖洗,收縮,凝固,(根據面料)消耗一周或者數周來自然地預縮面料。可以說是僅存的幾種完全【物理】的處理方式。

讓纖維更加伸展和柔軟,避免了工廠高溫迅速預縮的僵硬感。」

其實有少少似打鐵時淬火之後normalise 既工序 好多野都係慢慢黎,俾足夠既時間,出黎既效果先會好
酒精染料。不過搞衰左唔好怪人,係技術問題
牛兄點睇 見佢地做緊85折 有d心郁 諗緊係呢間定R記整
當佢壽司的話,你咪當食餐元氣囉 我不嬲同各位巴打講入門線係千兩

元氣都叫好過爭鮮既,不過又好得幾多
二千五有找,依個價錢嚟講應該冇對手

個heel wtf?
其實又未到咁衰,影得衰姐
咁都好啲,你嚇鬼死我,有無鞋底望下
望落ok wor,呢個水位黎講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞