[准風月談] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (20)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
google alden black shell chukka
但講真黑shell 出街無colour 8 咁好襯
好formal 好難襯
我想問 carmina mto 係咪真係要用足45日 我對鞋12月6要用 唔知夠唔夠時間呢
MTO 45日算快啦
咁我應該只可以買standard 了
日系
想問Berwick 1707 間野啲料點 個底會唔會好硬 ? 想買Loafer
直接去試
我見佢對Loafers幾型 2000到有交易好吸引
前排同蛋響度提及過靚既小牛皮同品靚既摺痕上面既wrinkles會有好明顯既分別,俾啲例圖大家睇下。不過為免影響人生意,所以所有例圖都唔會開名:

不好的例子,你會睇到佢地既creases上既wrinkles比較粗大,似老人的魚尾紋,視覺上比較明顯。

而好的小牛皮上既摺痕,你會睇到當中既wrinkles是很細密的,不明顯的、幼細的:

當然,並不是每個牌子都係標榜靚用料,有的牌子賣點是精細做工,有的賣點是手工含量,有的賣點是舒適性跟楦子。皮面用料只是其中一個評鑑既標準,並不等於一切。
樓上用自己對bespoke show quali
John lobb Paris rtw都未必做到呢個質素
拿,我只係講好定唔好
而且入面有一對rtw

同埋John Lobb Paris Actually有一部分產品做到呢個水準

而上面呢兩對分別係EG同G&G,全都是成鞋⋯⋯雖不及bespoke,但圖中幾對一定唔差先
嗱 我果啲料係個個都買得到買得起嘅
呢度啲師兄閒閒地丟塊出黎都係Vintage料絕版料 一係就茄士咩皮草駱馬之類
邊個先係用地布 一目了然啦
窮撚無資格買vintage布,都係問下其他
想請教下英國細布廠既offering 其實可唔可靠?我見有d都會做散剪而且價錢唔貴,例如係 schofield & Smith, marling&evans , Barrington fabrics 個d
我上次Moxon,平到你唔信
布啫 買錯左又唔會死人嘅

基本上都Ok啦 你有trade account就會平啲囉
有時上下eBay都可能搵到平嘢執
其實vintage有響意大利全部都好平,尤其是響拿坡里,好多時都會搵到好多超值同得意野。不過與此同時又有好多品質麻麻、賣唔出既下欄貨,同一堆野入面有靚有垃圾,變相係考你對手同你對眼。

新手真係唔建議玩住
響你見得夠多、摸得夠多、識分好壞之後,其實有無人諗過窮JJ更適合玩vintage 成日覺得現產布好多都貴到離地
尋寶感覺其實好好
新手驚中伏啫

咁我呢對,係咪為之冇咁好?
Learn more everyday
落左啲 cream delicate,睇下會唔會好啲, 除左cream delicate 係咪可以用renovateur?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞