[准風月談] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (20)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
我個「佢」係指牛巴
sor get錯
係同一個
想買對 double monk 但係有無人知應該買咩size
本身著開 uk8 sneaker uk 7 berwick
有冇睇過佢地出品有咩評價?
大家好
想請問一下 Blazer 其實係咪同條褲唔同色就係?
想訂造一件返工著 (要著裇衫但又唔洗打呔 所以唔想著SUIT)
有冇話咩質地先算係?
想買對suede chukka
如果襯牛係咪snuff好過brown?
thanks。 入左對loafer
見佢文字講到咁q舒服,入返對causal著下
與其問人有咩評價不如學下點去睇件衫既工同fit好過啦
這段在家賦閒的日子裡,我做了些實驗,西服的、鞋子的,其中一個實驗的題目是:

「肩壓袖式上袖(又稱襯衫肩、Spalla Camicia)與袖壓肩式上袖(常聽到的Natural shoulder和Rope shoulder)是否存在舒適度上的差異」

在我開始放假以來的一段日子,過著天天在家逗貓玩,接女朋友上下班的悠閒日子,間中少不免也會到中環與一些業內好友聚聚。記得一天,我跟香港W.W. Chan & Son的Patrick約了午餐,去他店裡找他的時候提起了這話題。

「衣服好不好動、舒不舒服看的不是上袖的方式和結構,袖山裡的容水有多少、剪裁好不好才關係比較大,那些人誤以為Spalla Camicia比較舒服是因爲做Spalla Camicia的時候通常袖子的容水會多點做出Waterfall(瀑布袖),容水多了就好動了,其實跟是不是Spalla Camicia沒甚麼關係,Natrual should做肥點也有同樣的效果。」邊說他邊向我展示幾件他為自己做的衣服。

席間也聊了不少別的事情,布料、家庭、八卦,但大多都不記得了,唯獨關於Spalla Camicia這段比較深刻。

在業內呆了不長不短的日子,幸運地結交了來自不同地方的友人們,常聽他們說Spalla Camicia 比較舒適、好活動。自此,襯袖肩(Spalla Camicia)是否更舒服這問題在我心裡纏繞了一段時間,也萌生了做實驗的念頭。

於是托我在米蘭的裁縫好友Yuki Inoue給我搞了些駱駝毛襯,又從英國的一個朋友那弄來了一些做胸襯的馬尾毛襯,展開了實驗。

為了實驗體之間的誤差,及其他製衣結構和相關工藝的影響,兩組實驗體配置如下:

實驗體A:大身襯使用駱駝毛襯、胸襯多加一層馬尾襯、手工人字縫密度相同、肩部有一塊駱駝毛襯及半塊墊肩,上袖方式為袖壓肩式自然肩(Natural shoulder)。

實驗體B:大身襯使用駱駝毛襯、胸襯多加一層馬尾襯、手工人字縫密度相同、肩部有一塊駱駝毛襯及半塊墊肩,上袖方式為肩壓袖式襯衫肩(Spalla Camicia)。

兩組實驗體使用的布料分別為Taylor & Lounge LGB3003F(實驗體A)及LGB3006F(實驗體B),兩面料使用原料同為金獎羊毛、重量同為11-12oz、後處理亦相近。惟LGB3003F沒有經過London Shunk的預縮處理,而LGB3006F則有,但對實驗內容影響不大。實驗過程中多次確認了袖洞大小相同、位置相同,袖子容量幾乎一樣,盡量讓其餘各方面的影響減到最低。

而實驗的結果,在經過一段時間的穿著後,我個人對於實驗體A和實驗體B在穿著舒適度及活動上感受不出區別,詳細的實驗報告我想找一天把兩件在活動時的表現再拍成影片會比較有趣。

畢竟我個人也對誇張的Waterfall興趣不大,肩壓袖與袖壓肩中間的抉擇,對我而言也只剩下外觀上的區別:Spalla Camicia 看上去比較休閒、隨意,而Natrual shoulder、Rope shoulder看上去則較為正經、幹練。

其他實驗項目的結果,之後有空再寫。

實驗體一號:

實驗體二號:
得閒得滯實驗系列
牛兄, 多謝分享.
有問題想請教一下,spalla camica 同natural shoulder 分別係咪純粹有無落彈袖? 謝謝
上面寫左啦:前者上袖時肩壓袖,後者上袖時袖壓肩。定其實你想講rope shoulder 同natural shoulder之間個分別?
唔好意思,我一知半解. 結構上我都唔識點樣講, 我係bt做natural shoulder既時侯, 見到袖既option寫仗 開真骨, 少彈袖棉. 我以為spalla camica 都係同樣做法但唔落彈袖棉. 請指正
其實佢意思只係落唔落棉,同上袖方式無關wo清。
咁 natural shoulder 唔落彈袖棉, 唔做roped 同spalla camica唔做waterfall 係外觀上唔係咁易分到?

借 kolecho15 一張相嚟用,相嘅下半部係spalla camicia,上半部係natural shoulder,有落彈袖棉,你睇唔睇到個分別?
可能我認知上有問題,請指正
roped, natural shoulder大多數有彈袖棉
spalla camica一定無彈袖棉
下,好易分wo,Spalla Camicia個接口位膊頭塊布係cum住個袖,natural shoulder係掉番轉,遠睇就唔肯定,面對面講野距離一定分到。
多謝指教.
就咁睇睇唔出, 因為後膊有問題要咁做?
咁你又唔岩wo,我見過落彈袖棉既spalla camicia,手頭上有一件formosa同一件Sartoria cresent係咁
呢家睇到喇
係因為外觀問題而咁做,佢原post有解釋
長知識. 謝謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞