[准風月談] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (20)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
有無人知銅鑼灣大華大概幾耐起貨??
恤衫西褲現成有冇好介紹
之前試過去造褲 但自己唔識表達
結果出黎個效果仲柒過去買現成
點睇suitsupply tailor(>$5199)/MTM(>$6199 Full canvas)
會揀suitsupply定出邊peter lee果啲
想問下suitsupply如何 有無巴打試過 出黎做左一排野 唔想再著g2000鳥
成衣來說,suitsupply說係唔錯的。
同意,個人認為比大部分五千到七千香港裁縫鋪為好。
純個人意見。亦因爲咁所以多數有人問我去邊做衫好,起錶位我都係答db同bt。
想問下AC safari jacket 用cashmere/ 重磅Irish linen埋單7000得唔得 再多就爆左budget
如果mtm做唔到 ac鋪內有無rtw買 有嘅話可以平到幾多到
人唔係香港 去唔到自己睇 唔好意思
唔洗啦
rtw 4-5k
mtm 加多800左右
Thx 睇睇先
唔該曬
因為上個post有人話起標6.5k仲諗住7K埋唔到單
咁知唔知AC邊間店會多少少rtw選擇
我個件mtm wool 上個月先整左5300
幾間店太子同ifc 個間我去個陣多d
不過都唔係話好多
兩年前整 H&S Cashmere Tweed都係五千幾
加極都未到七千既
巴打其實ac 幫armoury 做個d safari 係咪都可以叫ac 做?其實我鍾意armoury 個款後面唔開尾多dd
定係直接去armoury 佢地一樣比布你選做mtm?
應該AC做到,要求就得,又唔係大改
有無巴打係suitsupply訂造過西裝??性價比高唔高?
肥仔著唔落佢啲西褲要訂造
求教
幾對皮鞋都磨到皮lining 個腳趾尾位。
唔關唔關著得太窄磨到事?

請問有無高手知係咩原因同埋有無解決方法?

已經對對鞋都rest 48hrs 先著,唔想d 鞋咁快打柴
做乜今日個個都問ss咁奇怪?
通常都係因為太窄
起錶位咁高 點跟

其實budget想係2-4k ss有無呢d價位
因為無左個表跟 爬文又搵唔到啱價位既tailor 又無咁有錢整6k+一套 做完research得出黎既結論似係ss好似唔錯
用個譬喻,唔通有人問想試下飲老威有咩好介紹既時候我地講king Robert 咩 凡事可以講究,但講究起黎就會要俾番一定水平既錢存啦,定律黎。蔗渣價燒鵝味呢家野不存在架

燒鵝價錢蔗渣味道就大把
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞