[准風月談] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (20)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
Shell係呢對鞋面皮用料的簡稱,antique edge應該係指邊同踭的finishing 方式,但這幅圖其實係見唔到的,我只見到storm welt.
原來Alden 的storm welt即係antique edge. 自膠
成個業界都知我唔識扮識摟水吹 又無品味亂襯衫架啦
識唔識不是重點,有米先係個point
係啊 我鐘意antique edge 容易d襯衫
留兩米俾你玩囉
雖然窄封但應該都夠做兩件衫
有勞牛肉巴同蛋爺
如果係著navy/mid grey嘅 worsted wool 呢?如果Friday襯khaki chino/fine d 嘅 cream cotton 又點睇? Thanks
已經習慣大王的過份謙虛
你份咩工先?普通office工唔會有問題
銀行或dress code比較嚴既公司另計
咦我反而覺得Tarrago好用d
Audit 狗
其實我主要嘅conern會係”襯唔襯“多過formality.
另外想問suede 嘅life expectancy同top grain 分別大唔大? Good-year welt 嘅意義大唔大? (versus Blake)
Full grain *

同埋想問唔同brand suede嘅質素分別明唔明顯?定係其實同full grain 一樣唔同部位有極大分別?
咁Brown suede一定好襯既,除左黑色褲之外基本上都無咩襯唔到。

係你識保養,而買既鞋本身用既皮又有一定質素既前題下,鬥長命一定係full grain好啲既。不過都好睇你點著,我見過著左超過十年condition都仲好好既suede。

至於唔同brand,suede既質素都會有少少分別,但suede等級上既分別無smooth calf咁明顯。Full grain既smooth calf唔同廠同品質級數既野,含油量、手感、延展性、生長瑕疵量、使用後摺痕既明顯度、柔軟度等等都有明顯區別;而不同廠、等級既suede,分別就主要係原料來源既生物品種、毛既絨感、延展性、染色既牢固度(關乎你著耐左摺位甩色既速度)、啲絨面甩得快唔快etc.(btw,貴鞋唔一定用靚料,都要睇brand)

至於good year意義大不大,其實我自己覺得好視乎你著鞋既習慣同對待物品既態度,如果你覺得你自己係會換底既,會惜物既,咁無論suede定smooth leather,Goodyear welted都會來得比Blake 好。

成鞋黎講Blake既優勢主要在於比較flexible 同貼腳,如果係pumps一類既室內鞋,或者你本身行路就唔多的話確實會比Goodyear welted來得舒服。

但作為日常番工室外鞋,由於Blake底比較薄,又少左中間既填充物作為緩衝,行路行多少少都會覺得腳底俾野「銀住」,如果你平時行路比較多,welted結構既鞋反而比Blake 更舒服。
有勞喵兄,魚蛋兄同牛巴回覆 大家回覆對我呢啲新手好有幫助 我又想問多少少學多啲希望唔好介意
咁係咪啡記夢記p記 (目標其中一間整)自己嘅cut同lapel roll冇太大關係?主要睇canvas,造功同用料? 因為我想造套四季都岩著(冇乜彈藥造多套), 追左好耐po想用fresco 料, 見人comment 岩四季, 我估會冇冬天料咁重, 咁係咪更依賴樸嘅硬度?市面上10k樓下係咪都冇得揀樸?
另外有冇邊啲布料岩四季著?暫時見好似得vbc and fresco
又題外話咁耐啲po都冇見過人起black friday有收獲,係咪menswear black friday冇野買到,想買tie
牛肉餅答得幾齊全喎。
VBC係牌子/廠名,不是「料」名,Fresco 也有勁厚的。
你這樣的情況,買9-10oz啦,應該夠殺,夏天一係就唔著啦,一係就保持在冷氣狀態。
7-8oz的都唔方會有幾挺。
Black Friday 買呔當然有so啦!

唔該魚蛋兄 fresco好似噤過vbc 可能就揀fresco 10oz嘅布料,有冇話邊隻料岩,因為同重量唔同料都好似有啲保暖有啲通爽啲。
只係想搵striped tie Amazon 又唔太岩。我再搵下先,搵唔掂再請教大家
你係睇都睇 nomanwalksalone、skoaktiebolaget、mr porter之類啦

唔該牛巴 岩岩接觸menswear冇經驗,仲記得個幾月前係想睇皮鞋先入呢個post睇,點知中哂毒追po睇西裝 仲追埋香討
Antique edge係指隻色啊 半透明嘅啡色
Alden 嘅storm welt 好似叫reverse stitch welt

如果你係要黑色鞋邊既,香港TASSEL 都買到啦
如果你係要啡色鞋邊
https://www.brickmortarseattle.com/chukka-boots/color-8-shell-cordovan-chukka-boot-dclys
哩間佢會肯賣外國ga,但運費起馬60USD
https://aldenmadison.com/collection/antique-chukka-bootcolor-8-shelld5706c/
哩間都係,不過佢係狗牙底
你諗住買黎casual出街ja? 如果想用黎番工最好都係買第2個BRAND
我本身係咁理解,但我見Alden of camel的標示又唔係咁,以為自己攪錯咋
多謝牛巴袋錢落我袋
等一個網嗰對正喎,有無黑色架,但佢話要等到4月先有in stock

係啊 我買來出街著 返工都係著smart casual都襯到嘅
你要黑色既shell chukka 加黑色邊既,咁香港都有la
交流下姐
唔想要黑邊啊 有d太formal btw有無圖睇
黑shell 加淺色邊真係搵唔到
黑色加淺邊會好奇怪
竟然?我以為同tricker’s嗰d差唔多樣

咁黑皮黑邊有無相睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞