[准風月談] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (20)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
最近入咗對最basic嘅黑色oxford,唔知大家喺唔睇牌子嘅情況下,淨係睇相覺得對鞋點呢?

想請教一下,小弟轉工後都係要著suit返工,兩套都係suit supply野,平時應該點清潔?因為追過post話一年半載先乾洗一次,blazer有恤衫係底都無問題,但西褲係貼身野,同埋本身皮膚不太好,半年先洗一次好似好污糟,應該照乾洗條褲,還是買多一兩套suit or 單獨買多幾條一樣色既褲?感謝🙏🏻
羊毛本身抗菌,不利細菌生長,但如果係心理因素咁就無計啦。

洗太多條褲同件衫有機會有色差,你可以配多條褲,買多幾套輪住著當然更好。

兩套衫講真果句邊夠架?
幾錢買先?
明白。

因為小弟有啲濕疹,始終驚有時唔覺意r損會hi到落條褲到又唔覺,暫時只接到到三個月左右乾洗一次,一年先洗會驚積太耐會洗唔到或會唔乾淨。

因為之前份工都唔洗著suit,轉工買兩套suit supply再加皮鞋恤衫都洗咗萬五蚊,都要過多一兩個月錢銀鬆動啲先再買多幾套,所以呢刻會prefer先配多一兩條褲。

另外,配褲的話想出去做類近顏色同布料,因為suit supply啲褲我一般都要改,而且我唔鐘意用皮帶,想要兩邊有buckle可以調緊個款,請問有無地方推薦?

Anyway, thank you for your help.
如果係有皮膚問題,特別濕疹同易皮膚受損,真係整多幾條褲,定期洗同換會比較好
其實如果要配最好就買果陣就配好,就算無辦法要事後加褲,都最好搵番exactly 同一個號碼既布。如果你係著suit,衫同褲有色差,就算好細既差異其實都會睇得出,會非常樣衰。一係你就去做條灰色褲,當單褸單褲咁著都可以(不過唔係間間公司okay)
去大華睇下
去過 但冇我想要個隻色
我都放棄架啦
係80’s Bespoke tailor made 左3件恤衫,但一條西褲要750,大家點睇?
Local made? Zee’s?
Update 咗iOS, 找咗兩日先搵番密碼,可以用手機上來😅
有咩開心得過幫對新鞋打完蠟靚靚仔仔
然後第二朝返工途中就俾人踩花左?

就係踩你果個係個肥婆
就係想大家喺唔知價錢嘅情況之下評論一下
唔係,外國的
有無鞋底?
一對正正常常的oxford. 個楦就少少薯,不過都OK. 皮就看不到好唔好.
手工都係普通.唔算差,但同好又有點距離
有無人幫手?想買條西褲
利申168
如果係有皮膚問題,特別濕疹同易皮膚受損,真係整多幾條褲,定期洗同換會比較好

感謝兩位巴打。另外想問條褲既後邊其實點先算fit?pat pat個位點先叫fit?有無相片可以參考下,因為搵唔到好多背面既相
我都覺得係入門貨色, 我估around/ under $2k

呢條係今日著既,褲管我覺得可以,但pat pat位好似可以闊啲
新手求教

近排想入對boots
自己本身有對RW9111 D頭 5-6年前買
當時唔識野 太窄 著到腳痛 又買大左一個碼左右
放多過著

有追過下文 budget 5k左右 想入對Alden 403
想問下有無其他牌子有差唔多款睇下
同埋最小要有E頭 因為本身儲腳虎口位比較大
鞋面車工麻麻地主要,同埋個楦真係怪,前面好長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞