[准風月談] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (20)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
可能我個人太粗心大意... 其實hg 真係比較少咁大鑊
多謝蘇兄既回覆, 我追POST都有一兩年。一直做CDROM,一出POST得到你回覆有D感動。
再問,係唔係就算urban tweed 即moonbeam, sherrytweed 都一樣會吉肉既?
我有睇過HFW 網頁flannel collection , 但係我要既只係charcoal 無條子格子, 就搵唔到
而taylor&lodge 網頁禁入LGB collection 就show page not found, 本身對佢地無認識。15oz 係有咩色? 如果岩既都唔洗太多選擇
而harrisons 同caccioppoli 都好岩心水啊, 2者邊個會挺D?
諗住係ww陳到做, 佢地無CMT, 我諗就算貴都要硬食 harrison或caccioppoli
買得太多,想清下位 ,有冇爸打有興趣接收,價錢絕對相宜,有興趣可 tg 我問價
https://t.me/WL1357

左panta 6-fold
中右都係drake's
Berg&berg polo

仲有EG Duke shell cordovan loafer uk8. 5d,DORMEUIL tropical amadeus navy 3.05m,John lobb phillip II uk8e with jl shoe tree. 相就tg 俾啦,唔佔咁多位。
唔好咁講,得閒就覆下姐。moonbeam做褲其實好快就玩完,你可以唔洗考慮,sherrytweed我依家身上著住既褸就用緊,吉就同fresco差不多,都夠襟用,但係我驚你唔夠暖。HFW14oz隻flannel其有淨色,唔好睇官網,你去到陳叫佢地拎俾你揀就得,選擇都唔少。

至於Harrisons同Caccioppoli 我自己就鐘意隻480g防鼓包既多啲,drape得比較好同埋個膝頭位唔會鼓起一個包。

其實我剛才所講既有陳記入面全部都有,你叫佢地拎俾你睇就得。如果俾我揀,諗晒各方面既考量,我會揀HFW果隻14oz。

利申:上面mention過既料我全部都做過
thank you , 我諗我有答案喇
做起我一定上黎SHARE返上身圖, 因為你不時都叫人多D share
Scabal有隻flannel 係特別貴的(他們有幾隻flannel)都唔錯㗎,可以看下。我見呢位師兄應該對價錢不成問題,所以可以看埋
魚蛋兄見笑了。 只係小弟性格係 一係唔做, 做就想做好D。
Scabal我都考慮整返條。
btw前幾日係ac做左件safari, 就係揀左Scabal Flannel & Saxony 既一塊light brown, 唔知師兄係唔係指呢個collection 定係有另一條line?
少少off topic
unbranded 201個rise算唔算低?好想買條高腰啲嘅牛
想問下
皮鞋size: 7.5 W US, 7.5 M US
有咩分別?

高腰係LVC Freewheelers但都闊d
得26-27腰真係好難搵 腳又幼唔想著咁闊嘅款
LVC 47501買28腰就岩
應該係Saxony
我自己剛用了塊舊Scabal flannel 造咗件新派唐裝衫,我覺得都唔錯呀
其實有冇人春夏天著皮loafer?我見d網都係叫人著麂皮
Scabal既野都唔錯
新派唐裝係點樣既? 最好係魚蛋親自演繹啦
魚蛋兄先岩
基本責任啦 係度學野係度share返

睇各位師兄咁鐘意one piece collar shirt , 最近都照抄做左件
下次個領可以大啲
Suit supply 有冇black Friday sales?
我肥佬一個,有乜好睇,睇衫把啦!
想整條Gurkha pants budget 1000-1500有無好介紹咁多位ching?

同埋想整返套西裝 budget 3500-6000
追番之前D post見度依個budget係R記或者 fascino
唔知巴打仲有無其他介紹? 都係想搵番D young既鋪頭

問多少少中環間coller okay嗎?
Hoax都好似有 佢係咪都係日本bedale sl?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞