[准風月談] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (20)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
通常免燙會講到明免燙
不過通常免燙料都係cheap料⋯⋯
你一講起Best Case, 我就想起Jeff條褲,同他說的歸拔!但依家,香港有幾多師傅會同你歸同拔?!
咩叫歸拔?
如大家太得閒,可以睇下兩個Last Maker點講對鞋的fitting

Gaziano and Girling Bespoke Shoe Fitting with Daniel Wegan
https://youtu.be/f4MDW3a04-I

First Bespoke Shoe Fitting with Dominic Casey
https://youtu.be/aQ8Ue9KzVuY
歸拔是ironing technique, 歸是縮, 拔是長, 咁明唔明?
簡單啲講就係因為人體係立體,要將一塊平面嘅布塑型,就會用熨斗嚟做歸拔,例如臀部係凸起嘅,就會用歸嚟將外側嘅布縮向中間,令塊布造出嚟睇落更順,同時臀部外側會拉長咗,咁就係拔,所以兩者係同時發生。

有錯請指正
好似又唔一定要同時發生的。我想拔個小腿位,拔出D,因為個腳瓜大,又唔一定要歸一邊才可以拔的,對嗎?
https://youtu.be/Ci4nRETDCJ8

條片係幾年前上海WWChan包榮海師傅發俾我,大家可以參考下實際點操作
燙完個shape, 應該洗一轉就冇晒個shape la?
所以要經常燙返之前tailor 燙落個shape?
洗完要熨番,不過香港的洗衣鋪多數唔識熨,只會用夾褲機夾。不過都係果句,羊毛褲是唔需要成日洗的。
SS 啲褸要咩價位以上先有full canvassed? 個網冇寫
就算唔係成日洗
我諗著得幾次,本身燙好個shape都應該冇曬la
咁又唔係啵,工業熨斗熱咁多,個塑形可以保持好耐,唔是好似家用熨斗咁虧的
係呀,我呢啲半桶水都無,要靠蛋爺你補充

根據我理解,似乎大部分歸拔都會夾埋一齊去處理?
你兩個都唔太準確,雖然家用熨斗流一D,但同歸拔可唔可以keep得耐關係唔算好大。同條骨留唔留得耐就大D關係。

造衫係歸拔之後才縫,所以條縫線會固定住個位,所以洗後基本上仍留住個位的,當然要完全回復就要一個識熨的熨番個型出來。
我看D書又好似無話一定要一齊喎🤔
我下星期見到師傅問吓佢先
其實有唔少鬼佬鋪有的位置歸完拔完係唔會落額外既線去固定,甚至縫好件衫再去做某啲部分既歸拔,尤其是意大利佬,米蘭可能少啲,但Florence佬都幾常見,衫既領位、胸位,褲既腳肚等等。

所以好多時候,過多既歸拔定型在西服被擠壓變形的情況下,客人自行護理效果唔好,不能最大限度地自然回復原有形態。當然,你都講得岩,好多時係縫之前先歸拔,再縫,線既力係有助保持形狀。

呢個都唔係咩新既問題,成百年前已經有人嘈到底造衫應唔應該落咁多熨工,不過人地主要就唔係因為懶,而係因為追求塑形既持久。

同埋舉個例,家用斗唔夠熱,你要拔高個領、格硬歸拔個腳肚出黎係好難的。但如果係工業斗,即使你件衫做好左,你去歸個領,效果一樣可以維持一段時日。我有幾件衫個領唔夠高盪盪地,都係自己歸番佢
巴打 下層最左果對都係Berwick?

新手入黎學野 多多指教

同埋咁多位巴打覺得依對Beglian loafer點?

之前上lh試過覺得幾舒服
不過又見依度冇乜人講

努力追Post中
係啊
係LH入,幾抵玩
行室內就好,行室外就成日屈親腳弓

利伸:我足弓高
八寸開口都幾好著
我有買,都幾抵玩又易襯
值得買
我都想入果對 但個底好硬
兩對揀邊對好?價錢都係差唔多

Alden

Viberg

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞