[准風月談] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (20)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
睇你對鞋幾錢,如果係3-5k的話okay lar
睇餸食飯姐
落「油」啦
乜油?花生油得唔得?
Mink oil?
我成日覺得上完油好難mirror shine, 推唔到,好「立」。
呢對cj?
我自己幾鍾意MP馬油同Saphir海豹油
Heavy dirty LP都幾好
上完之後要擺一兩日的
之後再慢慢上番蠟
我的鞋基本上都用過油
好,等我找支再試下先
上油作用係軟番d皮?同埋滋潤
上之前是唔是要風筒溶曬d wax先?
Yes,主要係軟化能力比較強,不過都唔係隻隻岩calf一類比較細緻既牛皮,最好揀啲油分子細啲既,似馬油海豹油三文魚油之類。

貂油都唔差不過要揀牌子,Saphir黑罐、Boot Black 、Collonil1909 級數一類貴的好的會幾好用,紅罐Columbus 之類平既好多時會好膩好痴,等好耐都吸唔晒入去又痴塵,留番俾工作靴一類成牛牛皮算了。

通常上油類之前我都會清晒啲蠟先,風筒清完會再用清潔劑。不過呢種處理方法用響染色比較solid既皮好喇,crust leather或者做左hand colouring patina既鞋會甩色甩到你喊出黎。
係,Merton
好,明白 thank you
可唔可以浄係落係個crease area, 啱啱攞返嚟,唔夠膽搞咁多嘢
油有個唔好既地方係比較容易令對鞋變得比較深色。如果你落一忽唔落一忽好易有色差,對於討厭對鞋變深色左或好喜歡原本顏色既人黎講油亦不太岩用。

但如果對鞋啲皮硬想要軟化,又唔想break in期咁長,重手落油係最好既辦法。
唔該曬牛巴,咁我自己衡量下落唔落
rm william 袋鼠皮Chelsea 屌唔屌得過
定carmina 好
價錢相若
應該點都係Carmina
其實唔同野黎
袋鼠皮係皮哀但真係好鬼軟
軟到可以踢波
著慣袋皮既球員路過~
以前睇過篇野
講返袋鼠本身太MK 成日同人打交打到傷痕累累
好難會有真係靚仔既袋鼠皮
什麼是皮哀?

但如果要Causal boots, 我揀RM Williams喎
樣衰,打錯字
唉 睇中左對John lobb Chukka 好貴 值唔值得買
睇黎你非chukka 款不可wo
又唔係著老西返工 同埋又無chukka 所以咪想買返對 JL嗰對真係中晒心目中嘅要求
c j? yanko?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞